Υλικά
- 5 παντζάρια
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο **
- 1/2 κούπα βαλσάμικο ξύδι
- 2 κ.γ. κρέμα βαλσάμικο (ό,τι γεύση θέλουμε)
- 800 γρ. νερό
Εκτέλεση
Κόβουμε το παντζάρι σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο βούτυρο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε μέσα το παντζάρι και το σοτάρουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει.
Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και την αφήνουμε να καραμελώσει.
Μετά ρίχνουμε το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο και νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να “δέσει”. Στο τέλος πατάμε τα παντζάρια προσεχτικά μ’ ένα πιρούνι και σερβίρουμε. Για ν’ αποθηκεύσεις τη μαρμελάδα θα χρειαστεί ν’ αποστειρώσεις γυάλινα βάζα.
**αν δεν σας αρέσει μην βάζετε
συνταγή του Γιώργος Τσούλης / Giorgos Tsoulis