Μελιτζάνες με σως γιαουρτιού και καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Λάμπρο Βακιάρο! Lambros Vakiaros
5 μελιτζάνες φλάσκες (φαρδιές)
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 τομάτες (τριμμένες)
1/2 κούπα νερό ή ζωμό
3/4 κ.γ. κανέλα
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 τομάτες (τριμμένες)
1/2 κούπα νερό ή ζωμό
3/4 κ.γ. κανέλα
2 φύλλα δάφνης
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
2 μεσαία κρεμμύδια
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 κούπες γιαούρτι
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι – πιπέρι
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι – πιπέρι
Για τη σύνθεση
1/3 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Λαδώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Για τον κιμά
- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κ.σ./30 γρ. ελαιόλαδο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.
- Προσθέτουμε την τομάτα, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Τη σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν).
- Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε, ώστε να λαδωθούν παντού καλά για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσάμικου. Ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά και προσέχουμε να μην καούν τα κρεμμύδια.
Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, 2 κ.σ. από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Για τη σύνθεση
- Με ένα κουτάλι ‘σκάβουμε’ τη ψίχα της μελιτζάνα και αφαιρούμε τόση σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μια φωλιά, την οποία θα γεμίσουμε με τον κιμά.
- Στην κατσαρόλα με τον κιμά προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, 50 γρ. από τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά, προσθέτουμε 1/3 κούπας νερό στο ταψί και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μοιράζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα σε όλες τις μελιτζάνες.
- Ψήνουμε για άλλα 5 – 7 λεπτά (χωρίς το αλουμινόχαρτο) ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
lambrosvakiaros.com