(η συνταγή είναι με φύλλο σφολιάτας, μπορείτε με ότι θέλετε, πολύ αναλυτική και για αρχάριες!)
5 μεγάλες μελιτζάνες
2 μεγάλες πιπεριές ψιλοκομμένες (ότι χρώμα θέλετε)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (αν θέλετε)
1 ντομάτα αποφλοιωμένη και σε κύβους.
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Χυμός από ένα λεμόνι.
2 φύλλα σφολιάτα
2 αυγά.
200 γρ. φέτα σκληρή
100 γρ. Κίτρινο σκληρό τυρί τριμμένο.
Αλατοπίπερο
Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες και τρίψτε σε χοντρό τρίφτη. Τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίστε λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού και αφήστε τα να απελευθερώσουν τους χυμούς τους για ~ 30 λεπτά.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το κόκκινο πιπέρι και το τσίλι σε ένα δοχείο μαζί με ½ φλιτζάνι ζεστό νερό σε μέτρια φωτιά. Φέρτε το σε βρασμό και αφήστε το για 3-4 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι και οι πιπεριές να μαλακώσουν. Προσθέστε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένη ντομάτα και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε την τριμμένη μελιτζάνα, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνετε να μαγειρευτεί για 6-7 λεπτά ενώ ανακατεύετε περιστασιακά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Αφαιρέστε από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για ~ 30 λεπτά ή να το αφήσετε έξω για περίπου μία ώρα. Είναι σημαντικό το μείγμα να είναι αρκετά κρύο πριν από το επόμενο βήμα.
Προσθέστε τα αυγά, τη φέτα και το τριμμένο κίτρινο τυρί στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου
Αν δεν μπορείτε σε τόσους βαθμούς, βάλτε 180.
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο και σχετικά ρηχό ταψί.Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος και τα πλευρικά τοιχώματα του ταψιού .. Καλύψτε τον πυθμένα (και μέρος των πλευρικών τοίχων) με ένα φύλλο ζύμης. Προσθέστε το μείγμα και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να το απλώσετε όμορφα. Βεβαιωθείτε ότι η γέμιση δεν είναι πολύ παχιά, λίγο μικρότερη από 2 cm. Καλύψτε το μίγμα με το δεύτερο φύλλο ζύμης και διπλώστε το στις πλευρές και τις γωνίες. Απλώστε λίγο λάδι στην επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε απαλά την πίτα στα κομμάτια . Βεβαιωθείτε ότι δεν φτάνετε στο κάτω μέρος με το μαχαίρι.
Ψήστε την πίτα σας για 30-35′ , αντιστάσεις , μέχρι να ροδίσει
(για τους 220 βαθμούς 30-35′, για τους 180 τουλάχιστον 1 ώρα)
Αφήστε το να ηρεμήσει σε θερμοκρασία δωματίου για ~ 20 λεπτά για να μπορέσει να το κόψει εύκολα.