Μελιτζανοσαλάτα!
Αγοράζουμε μελιτζάνες φλάσκες (τις φαρδιές).
Τις τρυπάμε με ένα ξυλάκι και τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στην σχάρα του φούρνου. Μπορούμε και στο γκριλ αλλά προσοχή στην απόσταση από το γκριλ, μην καούν πολύ.
Μόλις μαραθούν τις βγάζουμε τις βουτάμε σε κρύο νερό μαζί με ξυνό (θα το βρείτε στα μπαχαρικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ) και λίγο αλάτι.
Καθαρίζουμε από τη καμμένη φλούδα, τις στίβουμε να φύγουν τα υγρά και με ένα μαχαίρι βγάζουμε τα σπόρια.
Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες με βαρύ μαχαίρι και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Προσθέτουμε πιπεριές φλωρίνης ψημένες-καθαρισμένες.
Μετά προσθέτουμε, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, λίγο σκόρδο, μαϊντανό, ξύδι και ελαιόλαδο.
Αυτή είναι η βασική συνταγή που την λένε και “Αγιορείτικη”
Μπορείτε να προσθέσετε, ντομάτα ψιλοκομμένη, μαγιονέζα ή και φέτα θριμματισμένη.
φωτο ενδεικτική Δημήτρης Σκαρμούτσος