ΜΗΛΟΠΙΤΑ-ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ με σάλτσα μήλου!
Είναι τελικά πολύ αγαπημένος τρόπος να φτιάχνουμε με έτοιμο φύλλο αλμυρές ή γλυκιές πίτες!
Συστατικά
-
Πολίτικο φύλλο για γλυκα ή κρούστας (ή Βηρυτού που όμως θα τα αλείψετε 2-2)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ.μήλα κόκκινα (καθαρο βαρος, χωρίς κουκούτσια-φλούδες)
150 γρ. καρύδια χοντροκομμενα
150 γρ. σταφίδες ξανθες
2 κ.σουπας γεματες ζάχαρη καστανή
1 κ.σουπας κανέλα
ελαιολαδο για το ραντισμα των φυλλων
Για το πασπάλισμα
150 γρ. ζάχαρη καστανή για το πασπαλισμα των φυλλων
1 κ.σουπας κανέλα για το πασπαλισμα των φυλλων
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ
μηλα 400 γρ.κοκκινα πολτοποιημενα
νερο 300 ml
μαυρη ζαχαρη 90 γρ.
κονιακ 1 κ.σουπας
χυμό λεμόνι 4 σταγονες
μελι 1 κ.σουπας
κορν φλαουρ 1 κ.γλυκου
ζαχαρη αχνη για πασπαλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολυ καλα να ενωθούν μεταξυ τους τα υλικα.Σε αλλο μπολ ανακατευουμε τα 150 γρ.ζάχαρη με την κανελα.
Παίρνουμε ενα ταψι Νο 36 επι 28 (περίπου) και με πινέλο το λαδωνουμε καλα,και πασπαλιζουμε με κανελοζαχαρη την επιφάνεια του ταψιου.
Απλώνουμε επάνω στο τραπεζι μας ενα φυλλο με την στενη πλευρα του μπροστα μας και με το πινελο το ραντιζουμε με ελαιολαδο,κατοπιν το πασπαλιζουμε με κανελοζαχαρη, και με το χερι μας σκορπαμε σε ολη την επιφανεια του φυλλου απο λιγη γεμιση,
Μετά αρχιζουμε να το σουρωνουμε ωστε το φυλλο να γινει πλισε. Πιανουμε προσεχτικα τις δυο ακρες του φυλλου και το τοποθετουμε στο ταψι μας. Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας και να ενωθούν όλα τα φύλλα που κάναμε πλισέ.
Τελος ραντιζουμε απο πανω ολη την επιφανεια με ελαιολαδο πασπαλιζουμε με κανελοζαχαρη
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα για 40 -45 λεπτα και το αφαιρουμε απο το φουρνο.
Για την σάλτσα
Σε κατσαρολιτσα βαζουμε το νερο,την ζαχαρη ανακατευουμε να λιωσει η ζαχαρη, προσθετουμε τον πολτο των μηλων τις σταγονες λεμονιου, το μελι και το αφηνουμε σε μετρια θερμοκρασια να βρασει για 8 λεπτα περιπου.
Κατόπιν το περναμε απο λεπτη σιτα και το ξαναβαζουμε στο κατσαρολακι μας,προσθετουμε το κονιακ,το κορν φλαουρ οπου το εχουμε διαλυσει σε 3 κουταλιες νερο ανακατευουμε και το αφηνουμε να βράσει λιγο μεχρι να ερθει και να δεσει ελαφρα.
Καθε κομματι γλυκού που κόβουμε ριχνουμε σαλτσα μηλου και πασπαλιζουμε με αχνη.
Hμερομηνία ανάρτησης συνταγής: 22 Φεβρουαρίου 2015
πηγη syntagestisgogos.gr