Μουσακάς ο ελαφρύς.
Υλικά για ταψάκι 25Χ35
Για τον κιμά
1/2 κιλό κιμάς
2 ντομάτες μέτριες
λίγο κρασί
2 κ.σ. μαιντανός
1 κρεμμύδι μέτριο
Μπαχαρικά διαλέγετε από: κανέλα, κουρκουμά,μαυροκούκι, μοσχοκάρυδο,αλάτι-πιπέρι, σκόρδο
Σε κατσαρολάκι μέτριο ρίχνω λίγο λάδι, και ρίχνω τον κιμά. Ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι να πάρει χρώμα και να ξεσβολιάσει.
Ρίχνω το κρεμμύδι, την ντομάτα, αφήνω να μαραθούν.Ρίχνω το κρασί (1/2 φλ.ελλ. καφέ) και όλα τα μπαχαρικά που θέλω. Προσθέτω 1 κούπα νερό και βάζω το μάτι στο 5 να βράσουν όλα ωραία, για 20′. Δεν τον θέλουμε στεγνό τον κιμά, αφήνουμε λίγα υγρά.
Λαχανικά
3 μελιτζάνες μεγάλες
5 πατάτες μέτριες
λίγο λάδι
αλάτι
Στον φούρνο που ρυθμίζω στον αέρα, 200, βάζω το ταψί με λαδόκολλα και κόβω σε φέτες τα λαχανικά. Ραντίζω με αλάτι και λάδι και ψήνω, να μαλακώσουν.
Για την μπεσαμέλ
2 κούπες γάλα
4 κουταλιές σ.βούτυρο φρέσκο
4 κουταλιές σ.αλεύρι
Σε κατσαρόλα βαθιά ρίχνω το βούτυρο (στο 6) να λιώσει και ρίχνω το αλεύρι να πάρει χρώμα. Ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα και ρίχνω το γάλα με τη μία. Ανακατεύω να γίνει κρέμα, ρίχνω αλάτι και μοσχοκάρυδο.
Στο ταψί, βάζω λαδόκολλα ή χωρίς λαδόκολλα ρίχνω φρυγανιά στον πάτο του ταψιού. Στρώνω τις ψημένες πατάτες, απο πάνω τις μελιτζάνες κόντρα στις πατάτες και μετά τον κιμά.
Από πάνω την μπεσαμέλ και λίγα κομματάκια βούτυρο εδώ κι εκεί!