από την καλή μας φίλη Μαρία Καλοκάθη
Νόστιμα κ αφρατα μουστοκουλουρα.
Συνταγη:
1 κούπα μούστο,
1 κούπα λάδι εγώ έβαλα 1/2κουπα λάδι 1/2ηλιελαιο,
1 κούπα χυμό πορτοκάλι, εγώ δεν είχα, έβαλα της “αμιτα”,
1/2 φλυτζανι ζάχαρη,
2κσ κακάο,
1κγλ σόδα (αν δεν θέλετε βάζετε 3 κ.γλ. μπέικιν)
2κγλ κανέλλα
1 κγλ κοφτο γαρύφαλλο,
1κγλ σμυρνιο (ειδικό μπαχαρικό για γλυκά),
λιγο μοσχοκάρυδο,
1κ γ μπεκιν,
αλεύρι όσο πάρει να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη να μην είναι σφιχτή απαλή κ βελουδενια το αλεύρι να το βάζεις λίγο λίγο.
Εκτελεση:
Αναμιγνυεις το λάδι το πορτοκαλι τον μούστο κ την ζάχαρη ανακατεύοντας δύο τρία λεπτά κατόπιν ρίχνεις τα μπαχαρικά κ το κακάο, τα ανακατεύεις να ενωθούν όλα μαζί, ρίχνεις το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά μην έχει σβολους, όταν δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι κ δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη, όπως γράφω κ παραπάνω η ζύμη να είναι απαλή κ βελουδενια κ οχι σφιχτή, την αφήνουμε 1/4 να ξεκουραστει, κατόπιν παίρνουμε λίγο λίγο ζυμαρι κ τα κάνουμε κορδόνια κ τα γυρνάμε 🐌 σαλιγκάρι, τα βάζουμε στην λαμαρίνα μας με αντικολλητικο χαρτί κ ψηνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα 170 – 180β για 15 – 20′ δεν τα ξερο ψήνουμε γιατί θα στεγνωσουν κ δεν θα είναι μαλακά.