Αγαπημένος μεζές που έχω μάθει να τρώω από παιδί … βλέπεις καταγωγή από Κω … νησί … και τι νησί !!!!
…. και επίσης κόρη ενός μπαμπά, βουτηχτή… όπως τους λένε στα νησιά !!!
Μυδοπίλαφο με κρέμα γάλακτος… της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά:
500 γραμ Μύδια με το κέλυφος
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομ. φετούλες ψιλές
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. Ρύζι γλασέ
1/4 του μάτσου Άνηθο ψιλοκομμένο
1 φύλλο Δάφνης
1 ποτηράκι κρασιού Λευκό Κρασί
αλάτι – πιπέρι
5 φλιτζ. Ζωμό λαχανικών καυτό ή νερό καυτό
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. Ελαιόλαδο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 λεμόνι το χυμό του
Παρμεζάνα τριμμένη για όποιον θέλει
Πρώτα απ όλα καθαρίζω τα μύδια.
Τρίβω το κέλυφος με βουρτσάκι και αφαιρώ τα μουστάκια από τα μύδια.
Πλένω τα μύδια πολύ καλά … όσα είναι ανοικτά και δεν έκλεισαν με το πλύσιμο τα πετάμε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω πολύ λίγο νεράκι … πιο λίγο από 2 εκ. ύψος και βάζω να κάψει … ρίχνω τα μύδια και τα αφήνω 2 ΄ λεπτά σχεδόν, όποιο μείνει κλειστό και πάλι το πετάω ….
Βάζω στην άκρη τα καλά και σουρώνω το ζουμί.
(Εάν τα μύδια είναι κατεψυγμένα, δεν κάνω αυτή την διαδικασία …. απλά τα βγάζω να ξεπαγώσουν, τα πλένω.)
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι, ρίχνω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τη δάφνη να τσιγαριστούν.
Προσθέτω και το ρύζι, ανακατεύω πολύ καλά και αφήνω να αλλάξει λίγο χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια, μην μου κολλήσει.
Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνω το ζουμάκι που κράτησα και προσθέτω το ζωμό, το πιπέρι, το μισό ξύσμα λεμονιού και λίγο αλάτι.
Ανακατεύω καλά και αφήνω να γίνει το ρύζι μου.
Ίσως χρειαστεί κι άλλο νερό.
Μόλις κοντεύει να γίνει το ρύζι, ρίχνω και τα μύδια, το χυμό από το λεμόνι και τη κρέμα γάλακτος.
Αφήνω 6-7΄ λεπτά και αφαιρώ από την φωτιά ….. Δεν πρέπει να είναι στεγνό το ρύζι.
Πρέπει να έχει σαλτσούλα στην κατσαρόλα, να κολυμπάνε τα μύδια.
Σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω το ρύζι να κάνει την δουλειά του….
Να φουσκώσει με ηρεμία !!!!
Σερβίρω σε 10΄ λεπτά, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού … ένα ωραίο μυδοπίλαφο, αλλά όχι στεγνό !!!
Πασπαλίζω με φρέσκο τριμμένη Παρμεζάνα …. του πάει πολύ!!!!
Καλή Επιτυχία !!!!