Υλικά
Περίπου 38-40 κομμάτια
-
1/2 κιλό κιμά μοσχάρι σπάλα
-
1/4 του κιλού χοιρινό κιμά
-
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα πλυμένο καλά
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
40 φύλλα λαχανίδας
-
Άνηθο ψιλοκομμένο (κατά βούληση)
-
Αλάτι-πιπέρι
-
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιολαδο
-
Νερό βραστό (τόσο ώστε να σκεπάζει τα ντολμαδάκια)
-
Για το αυγολέμονο:
-
1 αυγο
-
1 λεμόνι (τον χυμό του)
-
1 κουταλάκι τσαγιού κορν φλάουρ
Εκτέλεση
-
Κόβετε τα κοτσάνια από τις λαχανίδες και τα κρατάτε στην άκρη. Ζεματίζετε τα φύλλα σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από αυτά για το αυγολέμονο, το λάδι και το νερό) και ζυμώνετε για λίγη ώρα.
-
Σε κάθε φύλλο τοποθετείτε 1 κουτάλια της σούπας από το μείγμα του κιμά και τυλίγετε σφιχτά.
-
Στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας στρώνετε τα κοτσάνια και από πάνω κυκλικά τοποθετείτε τους ντολμάδες. Περιχύνετε με το λάδι και βραστό νέτο να τα καλύπτει. Αλατοπιπερώνετε επιπλέον κατά βούληση.
-
Ένα μυστικό για να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο είναι να τοποθετήσετε ένα βαρύ πιάτο πάνω από τους ντολμάδες.
-
Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1-1,5 περίπου ώρα.
-
Αφήνετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία στο φαγητό και στη συνέχεια ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
-
Στύβετε το λεμόνι και στο χυμό του διαλύετε το κορν φλάουρ.
-
Χτυπάτε το αυγό καλά μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε σιγά σιγά το χυμό.
-
Παίρνετε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και ενσωματώνετε με το αυγολέμονο. Συνεχίζετε μέχρι να ανακατευτεί σχεδόν όλος ο ζωμός με το αυγό.
-
Το επαναφέρετε όλο πίσω στην κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει μια βράση, ώσπου να «δέσει» το αυγολέμονο σε μια ελαφριά σάλτσα, αλλά προσοχή να μη ψηθεί το αυγό και σχηματίσει κομμάτια.
πηγη cookpad “tinky”