Κορυφαίο γλυκό από την Δράμα (και όχι μόνο, γενικά θα το βρούμε σε Μακεδονία-Θράκη)
Ντολμάς γλυκό του κουταλιού!
Υλικά
- 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα (άσπρη) χωρίς φλούδι και σπόρους
- 800 γρ. ζάχαρη
- 2 και ¼ κούπες νερό και έξτρα για το πρώτα βρασίματα
- 2 κ.σ λεμόνι
- μισό λεμόνι
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια 2×1 εκ. σα δάχτυλα
Τη βράζουμε σε νερό με λίγο λεμονι για 5 λεπτά και τη σουρώνουμε.
Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για ακόμα μια φορά. Αυτό το κάνουμε για να γίνει τραγανό το γλυκό μας.
- Το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά και όταν κρυώσει, το στρίβουμε με τα χέρια για να φύγει όσο νερό έχει απομείνει.
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα να βράσει για 5 λεπτά.
- Έπειτα, ρίχνουμε τη γλυκόζη και την κολοκύθα και το βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
- Στο τέλος, στίβουμε μισό λεμόνι και τη βανίλια.
πηγη anthonostimia.wordpress.com