Από την καλή μας φίλη Αικατερίνα Δαβελοπούλου
Στο αφιέρωμα για τις πιπεριές είπαμε πώς τις προετοιμάζουμε για γεμιστά. Ας δούμε και τις ντομάτες τώρα, μια που αυτά τα δυο ταιριάζουν τόσο πολύ! Είναι και καλοκαιράκι…
Λοιπόν, διαλέγουμε ντομάτες κόκκινες και σφιχτές.
Αφαιρούμε το κοτσάνι, με προσοχή να μην μας ανοίξει η ντομάτα.
Στη συνέχεια τη γυρίζουμε από την ανάποδη και κόβουμε ένα “καπελάκι” όχι πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό. Το μαχαίρι μας ΔΕΝ πρέπει να πάει μέχρι τέρμα, δηλαδή να μην αποκοπεί το καπελάκι, απλώς να διπλώσει.
Βλέπουμε το εσωτερικό της ντομάτας και ξεκάθαρα διαγράφεται το όριο της εξωτερικής επιφάνειας. Αυτό θα είναι και το δικό μας όριο για την αφαίρεση του εσωτερικού της.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού αδειάζουμε τη ντομάτα και κρατάμε το εσωτερικό για τη γέμιση.
Σε περίπτωση που η ντομάτα μας έχει κοτσάνι μεγάλο και βαθύ, όλες ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί. Τι κάνουμε τότε; Γυρνάμε πάλι τη ντομάτα ανάποδα και σε κάποιο σημείο χαμηλά κάνουμε μια οριζόντια τομή με το μαχαίρι μας υπολογίζοντας να πέσει κοντά στη βάση του κοτσανιού. Μετακινούμε ελαφρά το μαχαίρι δεξιά-αριστερά, χωρίς να μεγαλώσει η τομή, αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να κοπεί το κοτσάνι μέσα και μετά το αφαιρούμε. Μην σας προβληματίζει η τομή αυτή, δεν φεύγουν υγρά από τη γέμιση από κει, ούτε φαίνεται ώστε να χαλάει η όμορφη εικόνα του φαγητού μας.
Η ντομάτα μας είναι έτοιμη να δεχθεί τη γέμιση και να νοστιμέψει μαζί με τις πιπεριές τα μεσημέρια του καλοκαιρού!
Το φαγητό που προετοιμάζουμε με πολύ φροντίδα για τους ανθρώπους που αγαπάμε πρέπει να είναι νόστιμο αλλά και εμφανίσιμο!
Καλά μαγειρέματα!!!