(συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη, tips δικά μου για σίγουρη επιτυχία!)
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά
1 κιλό καρυδόψιχα
2 κ.σ. κοφτές τριμμένη κανέλα
1 κ.σ. γαρίφαλα λεπτοκοπανισμένα στο γουδί
10 κ.σ. ζάχαρη ή στέβια 1-2 κ.σ.
300 γρ. Βούτυρο τ. Κερκύρας
350 γρ. καλό μέλι
- Ετοιμάζετε τη γέμιση. Κατ’ αρχήν κοπανάτε τη καρυδόψιχα στο ξύλινο γουδί να σπάσει σε μικρά κομματάκια. Τα αδειάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τη κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τις 10 κουταλιές ζάχαρη και ξανανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας μέχρι να γίνει υδαρές χωρίς να καεί. Με ένα πινέλο αλείφετε ένα ταψί καλά με βούτυρο.
- Βάζετε 2 φύλλα κρούστας να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά και τα αλείφετε με μπόλικο βούτυρο.
- Πασπαλίζετε με 3 κουτ. σούπας γέμιση τα κάτω φύλλα.
- Τοποθετείτε ένα φύλλο από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση κρατώντας δύο φύλλα για το τέλος.
- Σκεπάζετε το μπακλαβά με τα δύο τελευταία φύλλα.
- Συγυρίζετε τα άκρα του γύρω-γύρω και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε μικρά κομματάκια.
- Τον περιχύνετε με ότι βούτυρο έχει μείνει.
- Τον ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην γίνουν τα φύλλα του πολύ σκούρα για περίπου 1 ώρα.
- Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ζεσταίνετε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι.
- Μόλις βγει και ενώ είναι ακόμα ζεστός τον περιχύνετε με το ζεστό μέλι.
- Τον αφήνετε να τραβήξει για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν τον κόβετε και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Tips
1. Όταν βάζουμε τα φύλλα τα βάζουμε σα να στρώνουμε το σεντόνι στο κρεββάτι! Το ρίχνουμε και το αφήνουμε, κάνοντας ζάρες, απαλά
2. Το βούτυρο ΔΕΝ το βάζουμε με το πινέλο πατώντας τα φύλλα αλλά ραντίζοντας!
3. Κλείνουμε γύρω γύρω τον μπακλαβά με την βοήθεια του πινέλου βουτηγμένου στο βούτυρο.
4. Τα καρύδια τα καθαρίζουμε σχολαστικά, μην βρούμε σε μπουκιά κέλυφος και σπάσουμε δόντι!
5. Τα σαν φυστίκ δεν τα κάνουμε σκόνη, να τα καταλαβαίνουμε στο στόμα.
6. Η συνταγή θέλει 1 κιλό καρύδια, εγώ έβαλα σύνολο 650 (καρύδια-αμύγδαλα-σαν φιστικ ανακατεμένα), μια χαρά φτάσανε
7 Έβαλα φύλλο Βηρυτού
2. Το βούτυρο ΔΕΝ το βάζουμε με το πινέλο πατώντας τα φύλλα αλλά ραντίζοντας!
3. Κλείνουμε γύρω γύρω τον μπακλαβά με την βοήθεια του πινέλου βουτηγμένου στο βούτυρο.
4. Τα καρύδια τα καθαρίζουμε σχολαστικά, μην βρούμε σε μπουκιά κέλυφος και σπάσουμε δόντι!
5. Τα σαν φυστίκ δεν τα κάνουμε σκόνη, να τα καταλαβαίνουμε στο στόμα.
6. Η συνταγή θέλει 1 κιλό καρύδια, εγώ έβαλα σύνολο 650 (καρύδια-αμύγδαλα-σαν φιστικ ανακατεμένα), μια χαρά φτάσανε
7 Έβαλα φύλλο Βηρυτού