Από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
Παπαρδέλες ραγού με κεφτέδες και μοσχαρίσιο λουκάνικο (συνταγή δίκη μου εμπνευσμένη από ταξίδι μου στη Νάπολη -Ποζιτάνο)
Υλικά για τους κεφτέδες
300 γρ κιμά ,1 λουκάνικο μοσχαρίσιο πολτοποιημένο στο μούλτι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,μαϊντανό 1/2 κούπα ψιλοκομμένο, 1 αυγό ,φρυγανιά τρίμμα -όσο πάρει το μίγμα για να τραβήξει τα υγρά -,αλάτι,πιπέρι .
Ομογενοποιώ και πλάθω κεφτεδάκια τα οποία αλεύρω τηγανίζω σε καυτό λάδι και κρατώ στην άκρη
Υλικά για τη σάλτσα
1 κονσέρβα κονκασέ τομάτα ή πομοντόρια φρέσκα (4-5 ) στον τρίφτη
λάδι
αλάτι
πιπέρι
ξερό βασιλικό
σκόνη σκόρδο
και μια πρεζα ζάχαρη
1 λουκάνικο μοσχαρίσιο σε ροδέλες παχιές .
Βράζω όλα τα υλικά σε φαρδιά κατσαρόλα με προσθήκη 2 1/2 λίτρων νερού μέχρι να γίνει η σάλτσα και να μείνει με το μισό υγρό .
Παπαρδέλες ή ριγκατόνι μεγάλα 1/2 κιλό .Βραζω τη μισή διάρκεια απ αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής και τα ρίχνω στη σάλτσα με 3-4 κουταλιές απ το νερό τους να βράσουν μέχρι τέλους ,αφού έχω ρίξει πριν και τα κεφτεδάκια .Αφηνω 5λ εκτος φωτιάς να τραβήξουν τη σάλτσα και σερβίρω με τριμμένο τυρί κατά προτίμηση πεκορίνο ρομάνο ή κεφαλοτύρι ωρίμανσης .