Από την καλή μας φίλη Στέλλα Εμμανουήλ
Περπατοπιτα για την μικρουλα μου που οχι απλα περπαταει, αλλα τρεχει…. “τρεχοπιτα” δεν ξερω να κανω 🤣🤣🤣🤣🤣🤣!!!! ειμαι τοσο χαρουμενη βλεποντας τη μικρουλα μου με σηκωμενα χερακια και τοσο μεγαλο ενθουσιασμο να διασχιζει περπατωντας το σπιτι μας
εκανα λοιπον ενα απλο, γλασαρισμενο κεικ…
Ειναι εθιμο της Βορειου Ελλαδος… εχω την εντυπωση των Σερρων… αν ξερετε καλυτερα θα ηθελα να μαθω
Υλικα:
3 αυγα
2,5 φλυτζανια τσαγιου ζαχαρη ( μπορειτε να βαλετε 2, εμεις το θελουμε γλυκό)
3 φλυτζανια τσαγιου αλευρι που φουσκωνει μονο του
1 φλυτζανι τσαγιου βουτυρο – βιταμ (λιωμενο 1 φλυτζανι)
1/2 φλυτζανι του τσαγιου γαλα ή χυμο πορτοκαλι ( εγω βαζω και τα δυο απο 1/4)
2 βανιλιες
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
κακαο σκονη
ΓΛΑΣΟ:
250 γρ κουβερτουρα
100γρ γαλα
Εκτελεση :
Χτυπαμε στο μιξερ για 5 λεπτα τα αυγα με τη ζαχαρη, επειτα προσθετουμε το ξυσμα και τις βανιλιες… ριχνουμε εναλλαξ το βουτυρο , το αλευρι και το γαλα-πορτοκαλι!! Αν θελουμε να το κανουμε διχρωμο χωριζουμε τη ζυμη στα 2 και στη μια προσθετουμε λιγο κακαο σκονη … επειτα βουτυρωνουμε και αλευρωνουμε μια φορμα του κεικ και ριχνουμε το μιγμα μας…μπορουμε εναλλαξ…κακαο – βανιλια ή πρωτα το ενα μετα το αλλο…
ψηνουμε στους 175 στις αντιστασεις για περιπου 1 ωρα… στη 1 ωρα ανοιγουμε και δοκιμαζουμε με οδοντογλυφιδα αν ψηθηκε…
Βγαζουμε, αφηνουμε 5 λεπτα, ξεφορμαρουμε και αφηνουμε να κρυωσει…
Ετοιμαζουμε το γλασο… σ ενα μπολακι βαζουμε το γαλα και ψιλοκοβουμε την κουβερτουρα, σκεπαζουμε με μεμβρανη και βαζουμε στον φουρνο μικροκυμματων για 1 λεπτο…εναλλακτικα διχως να ειναι σκεπασμενο λιωνω σε μπεν μαρι!
αφηνω να κρυωσει και το γλασο γιατι γινεται πιο στέρεο!!!
επειτα ριχνω απο πανω και απλωνω με κουταλι ή σπατουλα!!
ΠΡΟΣΟΧΗ :χτυπαμε πολυ πολυ καλα τα αυγα με τη ζαχαρη..ετσι εχουμε ενα αφρατο κεικ!!!
Καλη επιτυχια