(από τον Ηλία Μαμαλάκη)
1,200 κιλά πεσκανδρίτσα
1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρια
2 φλιτζάνια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 νεροπότηρο λάδι
4 κ.σ ξύδι
1 κρασοπότηρο κρασί
1 κ. γλυκού δενδρολίβανο
4 φύλλα δάφνης
1 κ. σ. ρίγανη
5 ,6 κόκκους μπαχάρι
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια .
Ξεπλένετε τη πεσκανδρίτσα και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπόλ με νερό και λεμόνι για να σφίξει το κρέας της.
Σ ένα τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν. Ρίχνετε και τις σκελίδες σκόρδου. Μόλις ροδίσουν τριγύρω ρίχνετε την ντομάτα και ανακατεύετε μέχρι να μελώσει. Αλατοπιπερώνετε ,προσθέτετε το μπαχάρι, τη ρίγανη και τη δάφνη και τέλος το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και το ξύδι. Σβήνετε τη φωτιά. Και το αφήνετε για λίγο να ησυχάσει.
Τοποθετείτε το ψάρι μέσα σ ένα ταψί. Το σκεπάζετε με τα κρεμμυδάκια και προσθέτετε ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ¼ της ώρας στους 180ο.