Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη; και ποια προετοιμασμένα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη!
(σύμφωνα με άρθρο του σεφ Γιάννη Λουκάκου)
- Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
- Σούπες
- Ζωμοί
- Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
- Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο
Κάποιες φορές είναι αρκετά χρήσιμο για τη κατάψυξη τροφίμων να καταψύχουμε το φαγητό σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας του, συνήθως λίγο πριν από το τελικό μαγείρεμα. Τα φαγητά αυτά μπορεί ανάλογα με το είδος τους να πρέπει να ξεπαγώσουν για να μαγειρευτούν, όπως τα μπιφτέκια, ή και να μαγειρευτούν απευθείας από την κατάψυξη, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά.
Φαγητά μερικώς έτοιμα κατάλληλα για κατάψυξη είναι:
- Μπιφτέκια και κεφτέδες
- Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
- Πίτσες
- Ντολμαδάκια
- Μπισκότα ή cookies
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο
- Τα μαγειρευτά κρέατα (ιδίως αυτά που περιέχουν σάλτσα)
- Το παστίτσιο, αλλά και τα λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά, αλλά δεν μας πειράζει και τόσο)
- Τα μπιφτεκάκια και οι κεφτέδες (καλύτερα αν είναι ωμά, αλλά μπορούμε να τα καταψύξουμε ακόμα και μαγειρεμένα)
- Τα φασολάκια και ο αρακάς
- Τα όσπρια
- Τα γεμιστά και οι ντολμάδες
- Οι κρέπες (γεμιστές και μη)
- Το κέικ και τα μπισκότα και, φυσικά, το ψωμί, το οποίο αν μετά την κατάψυξη μπει και λίγο στο φούρνο θα μοιάζει φρεσκότατο (στο φούρνο θα πρέπει να μπει αφού ξεπαγώσει)!
φωτο Γιάννης Λουκάκος, πηγή Άκης Πετρετζίκης, Γιάννης Λουκάκος