Συνταγή από την φίλη της ομάδας μας Καίτη Νίνου, με βάση συνταγή της φίλης της Neli Ntatsionaki
Πίτες τραβηχτές Μάνης με τυρί και ανθότυρο, τα οποία τα έφτιαξα μαζί με την φίλη μου…. μάλλον η σεφ ήταν αυτή και εγώ η βοηθός!!!!
Συνταγή της Nelli Ntatsionaki… σαν γνήσια Μανιάτισσα που είναι !!!
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι
2 φακ. ξηρή μαγιά
2 κ.γ αλάτι
500 ml χλιαρό νερό περίπου
5 κ.σ ελαιόλαδο
Σε μία λεκάνη, ρίχνω τη μαγιά, το λάδι και το χλιαρό νερό.
Ανακατεύω τα υλικά μας και τα αφήνω για 10΄-15΄ λεπτά, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μία άλλη λεκάνη, κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω, το αλάτι.
Όταν ενεργοποιηθεί το μείγμα με τη μαγιά, προσθέτω σιγά-σιγά, το αλεύρι κι ανακατεύω.
Ζυμώνω καλά, μέχρι να έχω μία λεία ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Την αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μία πετσέτα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζω σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνω να κάψει…
Παίρνω ζύμη, λαδώνω τα χέρια μας και ανοίγω μικρές πίτες, τραβώντας περιμετρικά το ζυμάρι, γι αυτό και τις ονομάζουμε «τραβηχτές», φτιάχνοντας οβάλ πίτες.
Τις ρίχνω στο τηγάνι και μόλις ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές, τις βγάζω και τις τοποθετώ σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.
Οι πίτες μπορούν να συνοδευτούν με τυρί φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο, μέλι, ή με πραλίνα φουντουκιού (μερέντα) !!!
Καλή Επιτυχία !!!