Μια κυρία μου ζήτησε συνταγή για πίτσα χωρίς γλουτένη. Γενικά να ξέρετε ότι υπάρχει αλεύρι στο εμπόριο χωρίς γλουτένη, οπότε μπορείτε να κάνετε πολλές παρασκευές μειώνοντας τις πιθανότητες να καταναλώσετε γλουτένη.
Πάμε να δούμε μια υπέροχη συνταγή για ΑΦΡΑΤΗ ΠΙΤΣΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ!
Υλικά για ένα μεγάλο ταψί φούρνου
- 500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9-10 γρ.)
- 1 κ.σ. ζάχαρη (15 γρ.)
- 2 κ.σ. χλιαρό νερό (30 ml)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 ml)
- 1 αβγό
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό (250 ml)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30 ml)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. πιπέρι μαύρο μαζί με κόκκινη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
- 1 κ.σ. ρίγανη
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο όπου ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και τις 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε τη λεκάνη είτε με πετσέτα είτε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σχετικά μέρος μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Εναλλακτικά μπορείτε να την τοποθετήσετε για 15΄ λεπτά στους 50οC στο φούρνο.
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε είτε στο μίξερ, είτε με σύρμα (όπως κάνω εγώ επειδή δε μπορώ το θόρυβο). Το μείγμα γίνεται σφιχτό αλλά δε μπορούμε να το πλάσουμε με το χέρι όπως ένα ζυμάρι για πίτα. (φώτο)
Λαδώνουμε το ταψί κουζίνας και με τη βοήθεια μιας λαδωμένης σπάτουλας, απλώνουμε το μείγμα μας. (φώτο). Περιμένουμε 20΄ λεπτά να φουσκώσει το μείγμα με τη βοήθεια του φούρνου στους 75οC.
Μόλις φουσκώσει τοποθετούμε ότι υλικά μας αρέσει και την ψήνουμε για 20΄ λεπτά περίπου στους 200οC.
συνταγή και φωτό από την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα vivogloutenfree.com