Η πίτσα που σας υποσχεθηκα! Διαβάστε αναλυτικά όσοι ενδιαφέρεστε.
Είναι από τις πολύ πολύ καλές συνταγές, είτε σας αρέσουν οι πιο φουσκωτές είτε οι πιο λεπτές πίτσες.
Πριν ξεκινήσετε, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε καλά πως ψήνει ο φούρνος σας! Προσωπικά έχω κουζίνα με ειδική ένδειξη για πίτσα, όπου ψήνω και τις πίτες μου.
Η πίτσα πρέπει να “τρομάξει” μέσα στον φούρνο, να ψηθεί σε δύο φάσεις ώστε να είναι φρεσκολιωμενα τα τυριά!
Πάμε για τα υλικά για 3 μεσαίες πίτσες ή για ένα μεγάλο ταψί φούρνου
750 γρ δυνατό αλεύρι ή το τύπου 00 ή το ιταλικό Caputo.
400 γρ. Χλιαρό νερό ή 350 γρ χλιαρό νερό και 50 γρ γάλα χλιαρό
13 γρ μαγιά ξερή
3 κ.σ. λάδι
1,5 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
σιμιγδάλι λεπτό ή χοντρό για το ταψί
Βάζουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη και 2 κ.σ. από το χλιαρό νερό.
Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργήσει φουσκαλιτσες. Π.χ. 10-15′
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό.
Ή θα ζυμωσετε στο χέρι ή θα το βάλετε σε σταθερό μίξερ.
Τελευταία θα προσθέσετε το λάδι.
Θέλετε μια ωραία ζύμη που μπορεί λίγο να κολλάει ή καθόλου, ανάλογα τι αλεύρι βάζετε.
Αφήνετε μέσα σε μπωλ για 20′, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Το ζυμάρι το ξσναπλαθετε-ξαναδιπλωνετε και αφήνετε για άλλα 45′.
Μπορείτε να επιλέξετε να αφήσετε και όλο το βράδυ στο ψυγείο την ζύμη σε μπωλ με μεμβράνη.
Παίρνετε το ταψί σας, το αναποδογυριζετε και το πασπαλιζετε με σιμιγδάλι. Έχετε ανοίξει την ζύμη αρκετά, σε λεπτό ή μέτριο πάχος ανάλογα πώς την θέλετε.
Βάζετε την ζύμη στο ανάποδο ταψί να ψηθεί σε προθερμασμενο φούρνο έχοντας βάλει μόνο την σάλτσα, στους 200-220 στην ένδειξη πίτσας ή σε ένδειξη μόνο κάτω και αέρα.
Στα 5′ βγάζετε με προσοχή και βάζετε τα υλικά.
Ψήνετε άλλα 10-12′.