1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Κανέλλα
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3 φακελάκια βανίλια
Εκτέλεση
– Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
– Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
– Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.
– Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία.
– Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
– Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα.
– Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η παράδοση συνεχίζεται μιας και η πλατσέδα φτιάχνεται ακόμη πάνω σε ένα μικρό, χαμηλό τραπέζι (σοφράς) από τις γυναίκες που κάθονται γύρω του σταυροπόδι. Την ετοιμάζουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ανάμεσα στα δώρα που ανταλλάσσουν η νύφη και ο γαμπρός τις γιορτές περιλαμβάνεται και η πλατσέδα.