(ιδανική συνταγή για αρχάριους)
Το ξυνολάχανο είναι μια υπέροχη συνταγή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ζύμωσης και – ως αρχάριος – αποκτάτε και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τη ζύμωση.
Πρώτα κόβουμε το λάχανο, το αλατίζουμε μέχρι να μαλακώσει, να γίνει ζουμερό και μετά το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Σφραγίζουμε καλά βάζο, ώστε οι χυμοί να καλύπτουν πλήρως το λάχανο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ένα βάρος, όπως μια σακούλα με νερό, για να παραμείνει το λάχανο εντελώς βυθισμένο.
Στη συνέχεια αφήνουμε το βάζο σε ζεστό μέρος για να ξεκινήσει η ζύμωση. Μετά από 2-3 περίπου μέρες δοκιμάζουμε για να δούμε εάν είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε, αφήνουμε το βάζο να μείνει περισσότερο, ώστε τα αρώματα να γίνουν πιο έντονα και να μαλακώσει ακόμη περισσότερο το λάχανο.
πηγη naturalsoul.gr
Δύο κιλά λάχανο.
4 μεσαίου μεγέθους καρότα (αν θέλεις)
Νερό 1,5 λίτρα.
Δύο κουταλιές αλάτι.
Μαύρο πιπέρι .
Ζάχαρη 1,5 κουταλιές της σούπας.
Το λάχανο είναι ψιλοκομμένο, και τα καρότα καθαρίζονται και τρίβονται. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μεταφέρουμε σε βάζο των τριών λίτρων. Τώρα πρέπει να προετοιμάσετε την άλμη. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέστε μαύρο πιπέρι. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμη μπαχαρικά. Ρίξτε το μείγμα που προκύπτει με ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν πλήρως τα συστατικά. Ρίξτε την έτοιμη άλμη σε ένα βάζο των τριών λίτρων. Δένουμε το λαιμό με ένα κομμάτι γάζα διπλωμένο πολλές φορές. Το απλό ξινολάχανο χρειάζεται δύο με τρεις ημέρες για να ψηθεί. Σε αυτό το διάστημα, καλό είναι να ανοίξετε το βάζο πολλές φορές και να προσπαθήσετε να ανακατέψετε το περιεχόμενό του. Αυτό θα επιτρέψει στα σχηματισμένα αέρια να διαφύγουν. Αν αυτό δεν γίνει εγκαίρως, το λάχανο μπορεί απλώς να σαπίσει. Όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη συνταγή, το τεμάχιο εργασίας είναι μαλακό με ελαφρά ξινίλα.
πηγη godzhy.ru