Συνταγή-φωτο από www.creteplus.gr
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
χυμό ενός λεμονιού
1 φλυτζ. του καφέ ούζο
αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο
λαδόκολλα
Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε, βγάζουμε την πέτσα τους τραβώντας τη από μια άκρη, βγάζοντάς τη όλη και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός δάχτυλου περίπου. Πλοκάμια και κεφάλια, τα κρατάμε ατόφια.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, το ανάλογο αλάτι, και το ούζο. Τα ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα, στο ψυγείο (εγώ τ’άφησα περισσότερο).
Αφού μαριναριστούν, στραγγίζουμε όποια υγρά έχουν τα καλαμαράκια και ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι, ώστε να αλευρωθούν και να στεγνώσουν καλά, απ’όλες τις πλευρές τους.
Στρώνουμε τη λαδόκολλα σε ταψί, λαδώνουμε καλά, ή ακόμα καλύτερα, ψεκάζουμε παντού με λάδι. Ψεκάζουμε ή ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι πάνω απ’ τα καλαμαράκια, τα οποία, αφού τα τινάξουμε να φύγει η περίσσεια του αλευριού, τα στρώνουμε στη λαδόκολλα, σε μια στρώση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 C. Τ’αφήνουμε να πάρουν χρώμα, όπως το χρυσοκίτρινο αν τα τηγανίζαμε, δε χρειάζεται να τα γυρίσετε απ’την άλλη μεριά.
Βγάζουμε απ’το φούρνο και σερβίρουμε (προαιρετικά) με λεμόνι.