9 φλιτζάνια παλιό ψωμί, ή κρουασάν (θα υπολογίσετε να τα κόψετε σε κομμάτια για να βγουν 9 φλυτζάνια και λίγο θα πατάτε να μην υπάρχει πολύ κενό στο φλυτζάνι)
1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα
3 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
WHISKEY sause
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ουίσκι
1/4 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 αυγα
Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβους και βάλτε τους κύβους στο βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρεξάκι. Ρίξτε τις σταφίδες ομοιόμορφα κατά μήκος της επιφάνειας.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια και την κανέλα μέχρι να αφρατέψουν και να συνδυαστούν καλά. Ρίξτε προσεκτικά το υγρό πάνω από το ψωμί και πολτοποιήστε τα όλα μαζί.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 15′ ή μέχρι να μην υπάρχει υγρό όταν πατάς το ψωμί στη μέση του σκεύους.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε αργά λίγο το ζεστό μείγμα ουίσκι, χτυπώντας ελαφρά.(σαν το αυγολέμονο, να μην κόψουν!)
Όταν φτάσει το βράσιμο, αφήστε για ένα λεπτό και μετά αφαιρέστε από τη φωτιά.
Για σερβίρισμα, κόψτε ένα τετράγωνο πουτίγκας και καλύψτε το με σάλτσα ουίσκι, βεβαιωθείτε ότι και τα δύο είναι ζεστά.