από την καλή μας φίλη Στέλλα Σιμιτσή
Πρασόπιτα… 😋
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.
- 200 ml ελαιόλαδο
- 40 ml ξίδι από λευκό κρασί
- 20 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ.αλάτι
- 420 ml νερό
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 1,5 κ. πράσα
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 5 κρεμμυδάκια πράσινα ψιλοκομμένα
- άνηθο
- 3 αυγά
- 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
- 1/2 κιλό τυρί
- 2 κουταλ. σούπας σιμιγδάλι
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι , τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό, ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας για 5 λεπτά.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.
- Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε ,πολύ καλά , τα πράσα.Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, έπειτα ρίχνουμε τα πράσα, το γάλα, το άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά.
- Έπειτα ρίχνουμε το τυρί, τα αυγά , το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε τα φύλλα μας, βάζουμε 4 κάτω, έπειτα την γέμιση και άλλα 4 από πάνω, διαδοχικά αλείφουμε με λάδι. Κόβουμε τα κομμάτια μας , αλείφουμε με λάδι, ψεκάζουμε λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 200 στις αντιστάσεις έως ότου ρόδίσει.
Καλή απόλαυση.