Όταν πήγα στη Μάνη, ήταν η πρώτη φορά που έφαγα ψάρι στο αλάτι!
Σήμερα θα σας δώσουμε τον τρόπο που θα το κάνετε από τον Άκη Πετρετζίκη. Πιστέψτε με δεν έχετε φάει πιο νόστιμο ψάρι.
- 800 γρ. λαβράκι (ή άλλο μεγάλο ή 2 μέτρια)
- 5 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 2 κιλά αλάτι ημίχονδρο
- 4 κλ. δεντρολίβανο
- 90 γρ. νερό
- 1 λεμόνι
- 1 φινόκιο
Για το ψάρι
-
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε το ψάρι και κρατάμε τα λέπια.
- Σε ένα γουδί βάζουμε τους γλυκάνισους, το μπούκοβο και χτυπάμε καλά να σπάσουν.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλάτι, τα φύλλα από τα 2 κλωνάρια δεντρολίβανο, τα μυρωδικά από το γουδί, το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Κόβουμε το λεμόνι και το φινόκιο σε φέτες και αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε το 1/3 από το αλάτι και κάνουμε μια λωρίδα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε κατά μήκος του αλατιού φέτες από το λεμόνι και το φινόκιο και ακουμπάμε πάνω λαβράκι.
- Τοποθετούμε μέσα στο λαβράκι λίγες φέτες και φινόκιο, τα 2 κλωνάρια από το δεντρολίβανο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Φροντίζουμε να μην μείνει καθόλου ακάλυπτο σημείο από το ψάρι.
- Ψήνουμε 40-45 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
- Σπάμε προσεκτικά το αλάτι περιμετρικά από το ψάρι.
- Σερβίρουμε με 3 κ.γ. λαδολέμονο, την αλμύρα και το ελαιόλαδο.
φωτο από iefimerida.gr