Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα!
Σπεσιαλιτέ Χίου!
Ονομασία “ταμπουράς”.
Στη Χίο και τα δωδεκάνησα ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα εξ’αιτίας της ομοιότητας της με το εγχορδο μουσικό όργανο ταμπουρά.
Στη Χίο και τα δωδεκάνησα ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα εξ’αιτίας της ομοιότητας της με το εγχορδο μουσικό όργανο ταμπουρά.
Υλικά:
1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
2 κουταλάκια του γλυκού νισεστέ
2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
2 κουταλάκια του γλυκού νισεστέ
2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
Για την σάλτσα:
1/2 κούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή (ελληνικό τυρί σε κρέμα)
1 κούπα παρμεζάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλατοπίπερο
1/2 κούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή (ελληνικό τυρί σε κρέμα)
1 κούπα παρμεζάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε ομοιόμορφες φέτες (εγώ χρησιμοποιώ μαντολίνο για να υπάρχει ομοιομορφία). Βάζουμε την κομμένη κολοκύθα σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε ελαφρύ μασάζ ώστε να πάει το λάδι και τα μπαχαρικά σε όλα τα κομμάτια. Στρώνουμε τις φέτες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς στο grill μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν μια τραγανή κρούστα από πάνω.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε ομοιόμορφες φέτες (εγώ χρησιμοποιώ μαντολίνο για να υπάρχει ομοιομορφία). Βάζουμε την κομμένη κολοκύθα σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε ελαφρύ μασάζ ώστε να πάει το λάδι και τα μπαχαρικά σε όλα τα κομμάτια. Στρώνουμε τις φέτες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς στο grill μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν μια τραγανή κρούστα από πάνω.
Για την σάλτσα
Για να φτιάξουμε την σάλτσα ρίχνουμε παγωμένα όλα τα υλικά (εκτός τα τυριά) μέσα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Αφού γίνει παχύρευστη, την αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε τα τυριά.
Σερβίρουμε την κολοκύθα μόλις βγει από τον φούρνο και γαρνίρουμε με την σάλτσα τυριού και φρέσκο μαϊντανό. Την υπόλοιπη σάλτσα την βάζουμε σε ένα μπολάκι για dip πλάι στην ψητή κολοκύθα.
Σερβίρουμε την κολοκύθα μόλις βγει από τον φούρνο και γαρνίρουμε με την σάλτσα τυριού και φρέσκο μαϊντανό. Την υπόλοιπη σάλτσα την βάζουμε σε ένα μπολάκι για dip πλάι στην ψητή κολοκύθα.
πηγη pandoraskitchen.gr