φωτο-συνταγή : pepi’s kitchen
Υλικά
530γρ αλεύρι κίτρινο (αυτό για ζυμωτό ψωμί, το υποκίτρινο)
55γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
40γρ βούτυρο
220γρ νερό
3 κουταλιές γάλα
2 κουταλάκια ξερή μαγιά
2 1/2 κουταλιές ζάχαρη
1 αυγό
1 αυγό + 1 κουταλιά νερό
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύετε με το σύρμα τα άλευρα με το αλάτι.
Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβετε με τα δάχτυλα σας να θρυμματιστεί με το αλεύρι. Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό με το γάλα και το ρίχνετε σ’ένα μπωλ. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 5 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς και το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο στο μπωλ με τα άλευρα και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σχηματίσετε μια μπάλα. Βάζετε τη ζύμη σ’ένα μπωλ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Αν θέλετε τα ζυγίζετε για να είναι ομοιόμορφα, περίπου 95-100γρ το καθένα. Πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση 7-8 εκ. το ένα από το άλλο. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Χτυπάτε το άλλο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε τα ψωμάκια.
Ψήνετε για 15′ στους 200C, αέρα
Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. (η ζύμη αν επιθυμείτε, καταψύχεται)