Το ψωμί χωρίς ζύμωμα (που τόσο συχνά έχουμε δει να το οικειοποιούνται μέσα στο διαδίκτυο για “δικό τους” και δικό τους…..το έχουν βαφτίσει “γάστρας” κλπ) το ξέρουν ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ εδώ και δεκάδες χρόνια!
Όπως είδατε σε άλλο ποστ, το κλασσικό τους, παραδοσιακό ψωμί είναι ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ!
Πάμε να δούμε και ένα απλό Δανέζικο ψωμί
Υλικά
500 ml νερό χλιαρό (όχι πάνω από 35 βαθμούς)
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
625 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βάζω την μαγιά στο νερό “πεταχτά”, στην επιφάνεια μέχρι να ποτίσει για 10′
μετά ανακατεύω μέσα το αλεύρι και το αλάτι, αλλά με μαλακές κινήσεις
Αφήνω για 12 ώρες σκεπασμένο το μπωλ με μεμβράνη
Μόλις περάσουν οι ώρες η ζύμη θα έχει φουσκώσει αλλά θα κολλάει
Το βγάζετε όπως μπορείτε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνετε λίγο αλεύρι και πάνω στην ζύμη.
Διπλώνετε ελαφρά (δεν ζυμωνετε) και βάζετε πάλι την ζύμη αυτή την φορά σε μπωλ ελαφρά λαδωμένο, αλευρωμένο για 2 ώρες
Μετά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220, βάζετε μέσα να ζεσταθεί η γάστρα ή ένα ταψί με καπάκι για 30′
Βάζετε την ζύμη στο ταψί ή γάστρα χωρίς λάδωμα. με το καπάκι για 40′
Μετά βγάζετε το καπάκι και ψήνετε για 15 αλλά κατεβάστε στους 190-180
Βγάζετε και κόβετε μετά από 20′! αφού κρυώσει πάνω σε σχάρα
πηγη mydanishkitchen.com