ΨΩΜΙ ΦΟΡΜΑΣ, με ζύμωμα γρήγορο, το καλύτερο ψωμάκι που έκανα ποτέ, το πιο νόστιμο με κόρα νορμάλ τραγανότητας και υπέροχη ψίχα!
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ! αναμονή μέχρι το ψήσιμο 1,5 ώρα
Η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες πάντα!
Ότι και να κάνετε, θα μαθαίνετε συνεχώς νέα πράγματα για μια συνταγή, νέα μυστικά, νέους τρόπους επιτυχίας
Η πιο απλή σπιτική ζύμη για ψωμί ή πίτσα
Κάνει μια φραντζόλα ψωμί περίπου 12×22 εκ. (ή μια βάση πίτσας περίπου 30 εκ. διαμέτρου)
Υλικά
1 1/3 της κούπας χλιαρό νερό
1½ κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ή λευκή ζάχαρη ή μέλι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 με 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ή λευκή ζάχαρη ή μέλι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 με 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε πρώτα το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε καλά και περιμένετε για 5-10 λεπτά.
Θα δείτε έπειτα κάποιες φυσαλίδες.
Εάν δεν βλέπετε φυσαλίδες, μπορεί να σημαίνει ότι η μαγιά σας είναι παλιά και θα πρέπει να προσπαθήσετε ξανά με φρέσκια μαγιά.
Στη συνέχεια αναμίξτε το αυγό και το αλάτι.
Προσθέστε τις 3 κούπες αλεύρι, μία κάθε φορά, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ή πιρούνι.
Μόλις η ζύμη γίνει πολύ σκληρή για να αναμειχθεί με το πιρούνι, μεταφέρετε τη σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. (αν κολλάει ελάχιστα δεν πειράζει!)
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική. Χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για να καθαρίσετε τον πάγκο ή τα χέρια σας από την κολλημένη ζύμη.
Πλάστε τη μαλακή ζύμη σε μια μπάλα και τοποθετήστε την ξανά στο μπωλ. Καλύψτε τη με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος της ζύμης
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης, ζυμώστε ξανά για 1-2 λεπτά
Λαδώστε μια κανονικού μεγέθους (12 x 22 εκ. περίπου) φόρμα ψωμιού. Έπειτα διαμορφώστε τη ζύμη σε σχήμα φραντζόλας. Τοποθετήστε τη στη φόρμα και αφήστε τη να φουσκώσει για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ανέβει στην άκρη της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C , αντιστάσεις, για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
πηγη theepochtimes.gr
Από την Jill Winger.
Η Jill Winger είναι ιδρύτρια του ThePrairieHomestead.com όπου βοηθάει κόσμο που δεν νιώθει ενθουσιασμό για την μοντέρνα ζωή να μάθει πως να καλλιεργεί το φαγητό του και να αποκτήσει παραδοσιακές δεξιότητες.