Ψωμί στην λαδόκολλα, απλό, ίδια τεχνική με αυτό χωρίς ζύμωμα αλλά μικρο λεπτομέρειες που κάνουν την ΔΙΑΦΟΡΑ!
- Μην βαριέστε διαβάστε το κείμενο, και επισης να σημειώσω ότι εγώ ΔΕΝ χρησιμοποιώ γάστρα αλλά ένα βαθύ σκεύος που το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο (όχι να ακουμπάει το ψωμί) και δεν χρειάζεται να κουράζεστε και να φοβάστε μην καείτε!
- εγώ βάζω αναλογία 1:3 ή 1:4 για αλεύρι δηλαδή 1 ολικής ή βρώμης και 3 απλό λευκό γοχ στην μισή δόση
- επίσης όταν κρυώσει πολύ καλά το τυλίγετε σε πετσέτα, μετά όταν η πετσέτα θα πάρει κάποια υγρασία, το αποθηκεύετε σε σακούλα.
- όταν βγει από τον φούρνο, θα το βάλετε πάνω σε σχάρα!
- να βάλετε ένα μπωλ πήλινο με νερό στον πάτο του φούρνου, όση ώρα ψήνεται το ψωμί
Υλικά
- 700 γρ. νερό χλιαρό
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κιλό αλεύρι
- 15 γρ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζω σε μία μεγάλη λεκάνη το χλιαρό νερό κι ανακατεύω με τη μαγιά. Προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι κι ανακατεύω πάρα πολύ καλά μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι. Σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη και κάνω μια δυο μικρές τρυπούλες. Αφήνω στον πάγκο 2 ώρες και μετά βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, ιδανικά μία ολόκληρη μέρα. Για το αλεύρι μπορείτε να πειραματιστείτε με όποιο αλεύρι ή και με μίγμα διαφορετικών ειδών σας αρέσει.
Κάθε φορά που θέλεις να φτιάξεις ψωμί ετοιμάζεις πρώτα μια λαδόκολα με λίγο αλεύρι στον πάγκο σου. Προθερμαίνεις τη γάστρα με το καπάκι στο φούρνο στους 230 C. Μετά βγάζεις τη λεκάνη από το ψυγείο και ξεσκεπάζεις, προσοχή δεν ζυμώνεις. Πασπαλίζεις την επιφάνεια με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια σου. Βάζεις μέσα το χέρι σου και κόβεις ένα κομμάτι ζύμης γύρω στο μισό κιλό. Καθώς η ζύμη είναι πολύ ελαστική, βοηθάει να το κόψεις με το ψαλίδι της κουζίνας.
Το ακουμπάς στην αλευρωμένη λαδόκολλα και πολύ γρήγορα διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα στο κέντρο, πηγαίνοντας γύρω γύρω, ώστε να σχηματιστεί μία μπάλα. Γυρίζεις τη μπάλα με τα διπλώματα προς τα κάτω πάνω στη λαδόκολλα και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 30’.
Χαράζεις τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι του ψωμιού και πασπαλίζεις με αλεύρι. Ετοιμάζεις το σημείο που θα ακουμπήσεις την καυτή γάστρα και δίπλα ένα σημείο να ακουμπήσεις το καπάκι. Με προσοχή και γάντια βγάζεις τη γάστρα από το φούρνο. Ακουμπάς σε ασφαλές μέρος, βγάζεις το καπάκι και αφήνεις το ένα γάντι πάνω στο καπάκι (αλλιώς εγώ ξεχνιέμαι πιάνω το καπάκι με γυμνά χέρια και καίγομαι). Τεντώνεις με τα δύο χέρια τη λαδόκολλα, μεταφέρεις το καρβελάκι όπως είναι και το αφήνεις να πέσει μαζί με τη λαδόκολλα μες στο κέντρο της γάστρας, με προσοχή να μην καείς στα πλαϊνά της γάστρας. ΦΟΡΑΣ ΓΑΝΤΙΑ σκεπάζεις τη γάστρα και τη βάζεις στο φούρνο.
Ψήνεις για 20’ σκεπασμένο το ψωμί και για 10’ χωρίς καπάκι. Αν είναι μεγαλύτερο το καρβελάκι που έφτιαξες, προσαρμόζεις το χρόνο ψησίματος με μέγιστο το 30΄σκεπασμένο και 20’ χωρίς καπάκι για όλη τη ζύμη.
η συνταγή βασίζεται στο manacooks.com