Από την καλή μας φίλη Μαρία Τράτσκα
Σήμερα έφτιαξα τα τσουρέκια μου για φέτος!!!
Υλικά για 8-10 τσουρέκια μέτρια
1) 3 1/2 κιλά Αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο για μαγιά
2) 12 αυγά + 6 περίπου αυγά για αλειμα
3) 1 κιλό ζάχαρη + 1φλυτζανι
4) 1κιλο γάλα
5) 250gr βούτυρο
6) 1 ποτήρι καλαμποκελαιο
7) 2 σακ. Κακουλέ , 3 σακ. Μαχλεπι, λίγο μαστιχα
8) ξύσμα 1ος πορτοκαλιού + ο χυμός του
9) 250gr νωπή μαγια
10) 3 μπεικι
11) 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Μαγιά: σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με λίγη ζάχαρη και το ρίχνω το χλιαρό νερό κ λιγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζύμη: σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινιζω το αλεύρι και ανοίγω στη μέση μία τρύπα. Στο πλάι ρίχνω το αλάτι, τα μπαχαρικά, τις μπεικιν . Χτυπάω τα αυγά στο μίξερ μαζί με την ζάχαρη και τα ρίχνω στην τρύπα. Σε άλλο κατσαρολακι λιώνω το βούτυρο με το λάδι. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το χυμό και το ξύσμα και τα ρίχνω και αυτά στη μέση και ρίχνω και την μαγιά εφόσον έχει φουσκώσει και αρχίζω το ζύμωμα, έπειτα ρίχνω στα τοιχώματα της λεκάνης το λιωμένο βούτυρο+ λάδι. Ζυμωνω διπλώνοντας με μπουνιές . Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Έπειτα πλάθουμε πλεξούδες τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν κ τις αλείφουμε με αυγό + νερό .
Ψήνουμε στους 180-170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30′.
Καλή επιτυχία!!!!