Ρεβιθάδα Σίφνου
Η αυθεντική ρεβιθάδα γίνεται στην σκεπασταριά!
“Την παραμονή των πανηγυριών ή το Σάββατο το βράδυ στέλνουν στους φούρνους το χαρακτηριστικό «τσικάλι» της ρεβιθάδας. Εκεί σιγοψήνεται με λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του τσουκαλιού, με ένα δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μερικά φύλλα δάφνης. Και όσο κι αν ακούγεται απλοϊκή μαγειρική, όταν το δοκιμάσετε θα σας αφήσει στο στόμα μια υπέροχη γεύση και στη μύτη την οσμή του διακριτικά καπνισμένου πηλού. Πολλοί προσθέτουν στο τέλος και λίγη οξύτητα με μερικές σταγόνες λεμόνι.”
Υλικά για 6 άτομα:
- 500 γρ. ρεβίθια
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 μεγάλα κλωνάρια δεντρολίβανο
- 1 καυτερή πιπεριά, ολόκληρη
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια για να μαλακώσουν και για να φύγουν οι φλούδες (αν έχουν). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Σε μια γάστρα απλώνουμε τα κρεμμύδια σε στρώση και τα σκεπάζουμε με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε την πιπεριά και το δεντρολίβανο (κάποιοι προσθέτουν και φύλλα δάφνης), αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το λάδι και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα ρεβίθια.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να χυλώσουν.
φωτο pandespani.com