Μια άλλη σπεσιαλιτέ της Ξάνθης είναι τα ρεβύθια με γλυκιά κολοκύθα!
Σας δίνουμε αναλυτικότατη συνταγή από το σάιτ asproylas.gr
250 γρ ρεβίθια
500 γρ κολοκύθα
Από 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κόλιαντρο, κανέλα, κάρυ,μοσχοκάρυδο,μπούκοβο )
2 σκελίδες σκόρδα
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
100 ml ελαιόλαδο
2-3 ώριμες ντομάτες ή 2/3 μιας συσκευασίας ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από ένα λεμόνι
Λίγα κλωνάρια φρέσκου κόλιαντρου
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουσκέψουν. Την επομένη τα καθαρίζουμε τρίβοντας τα να φύγουν οι πολλές φλούδες.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσοχή στην αρχή θέλουν ξάφρισμα και χαμήλωμα της φωτιάς. Ο χρόνος βρασμού τους ποικίλει ανάλογα τα ρεβίθια. Τα δικά μου έβρασαν σε περίπου μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο τζίτζερ και πολτοποιούμε το σκόρδο. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά.
Μόλις τα ρεβίθια έχουν βράσει τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί για αργότερα
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο και το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματα τους και προσθέτουμε την κολοκύθα γυρίζοντας την μερικές φορές να σοταριστεί ελαφρά.
Σας δίνουμε αναλυτικότατη συνταγή από το σάιτ asproylas.gr
250 γρ ρεβίθια
500 γρ κολοκύθα
Από 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κόλιαντρο, κανέλα, κάρυ,μοσχοκάρυδο,μπούκοβο )
2 σκελίδες σκόρδα
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
100 ml ελαιόλαδο
2-3 ώριμες ντομάτες ή 2/3 μιας συσκευασίας ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από ένα λεμόνι
Λίγα κλωνάρια φρέσκου κόλιαντρου
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό να μουσκέψουν. Την επομένη τα καθαρίζουμε τρίβοντας τα να φύγουν οι πολλές φλούδες.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσοχή στην αρχή θέλουν ξάφρισμα και χαμήλωμα της φωτιάς. Ο χρόνος βρασμού τους ποικίλει ανάλογα τα ρεβίθια. Τα δικά μου έβρασαν σε περίπου μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο τζίτζερ και πολτοποιούμε το σκόρδο. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά.
Μόλις τα ρεβίθια έχουν βράσει τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί για αργότερα
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο και το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματα τους και προσθέτουμε την κολοκύθα γυρίζοντας την μερικές φορές να σοταριστεί ελαφρά.
Προσθέτουμε μέρος από το ζουμί των ρεβιθιών ίσα που να σκεπάζει την κολοκύθα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει ίσα που να μαλακώσει κι όχι να λιώσει, περίπου 10-12 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα ρεβίθια κι ανακατεύουμε προσεκτικά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει η σάλτσα τους ανακινώντας την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιούμε κουτάλα. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακινώντας ξανά την κατσαρόλα κι αφήνουμε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα φύλλα του κόλιαντρου.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα, ελιές, ψωμί και καλό κρασί.