από τον καλό μας φίλο Σπύρο Κουλουμπή
Μια παραλλαγμένη μορφή τσουρεκιών με μαύρη ζάχαρη, κρέμα καραμέλας και μπόλικη κανέλα..! Η συνταγή από κάτω οσο πιο αναλυτική γίνεται..! Καλό Πάσχα και καλή υπομονή!
Συνταγή για μυρωδάτα και διαφορετικά ρολάκια κανέλας:
Υλικά:
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκι
200 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική ή μαύρη)
80-100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
30 γρ. κανέλα
150 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
110 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Δυσκολία: 2 (προσοχή στο ζύμωμα και στο τύλιγμα)
Διάρκεια: συνολικά 3 ώρες (έχει κάποια στάδια αναμονής στο ενδιάμεσο, εκτός αν επιλέξουμε να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα)
Ρίχνουμε στο μίξερ τη μαγιά και το γάλα.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα: αλεύρι, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο, αβγά, αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για κάποια λεπτά μέχρι να γίνει το μίγμα «ενιαίο». Το μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, και το καλύπτουμε για 1 ώρα να φουσκώσει. (αν υπάρχει χρόνος μπορούμε να το αφήσουμε όλο το βράδυ στη συνέχεια στο ψυγείο).
Έπειτα ξεκινάει το πλάσιμο με πλάστη, μπουκάλι ή ό,τι άλλο χοντρό διαθέτουμε. Ο σκοπός είναι να φτάσει σε πάχος η ζύμη το 1 εκατοστό, σε σχήμα παραλληλόγραμμο 50×100 περίπου.
Η γέμιση είναι το πιο σημαντικό σημείο ως τώρα:
Στο μίξερ ανακατεύουμε λιωμένο βούτυρο, μαύρη ζάχαρη, κανέλα. Παίρνει ένα ενιαίο σχήμα σα σοκολάτα. Το απλώνουμε στην απλωμένη ζύμη σε όλη την επιφάνεια εκτός από τη μία μακρουλή πλευρά, εκεί όπου της ρίχνουμε λίγο νεράκι.
Ξεκινάμε το τύλιγμα από τη φαρδιά πλευρά μέχρι να φτιάξουμε το ρολό. Έπειτα κόβουμε με μυτερό μαχαίρι σε όσα κομμάτια θέλουμε (εμένα μου βγήκαν 16 κομμάτια)
Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα, τα «πατάμε» λίγο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 20-30 λεπτά.
Αλείφουμε με αβγό ή λιωμένο βούτυρο την επάνω πλευρά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180° C στον αέρα ψηλά! Θέλουμε να διατηρηθούν αφράτα αλά ψημένα από κάτω, και να δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα από την πάνω πλευρά. Στην κουζίνα μου τα έψησα 25 λεπτά, και μάλλον ήθελαν ελάχιστα λιγότερο γιατί μερικά πήραν λίγο χρωματάκι παραπάνω και στο πλάι.
Τα αφαιρούμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το γλάσο ή κρέμα καραμέλας ή ο,τι άλλο επιθυμούμε να ρίξουμε από πάνω. (πχ τριμμένους ξηρούς καρπους, μέλι, πραλίνα, κρέμα σοκολάτας, ταχίνι κτλ)
Για την καραμέλα κάνουμε το εξής:
Σε ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο ρίχνουμε 60 ml κρέμα γάλακτος, 80 gr βούτυρο, και 80-100 gr κρυσταλλική ζάχαρη (ή μέλι). Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, καλύπτουμε με μεμβράνη και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς (ως αυτή τη θερμοκρασία αντέχει η μεμβράνη). Αφαιρούμε το σκεύος, ανακατεύουμε ξανά καλά και ελέγχουμε αν έχει γίνει σχετικά πηχτό το μίγμα μας. Τότε η κρέμα είναι έτοιμη και ζεστή. Τη ρίχνουμε πάνω από τα ρολάκια (μαζί με τους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε) και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τα ρολάκια είναι έτοιμα!
Καλή απόλαυση!