“Ολαντέζ” Hollandaise.(από τον Γιώργο Τσούλη)
Υλικά
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
3 κρόκους αυγού (medium)
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Τι κάνουμε:
Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ αδειάζουμε μέσα τους κρόκους, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το νερό, το τοποθετούμε πάνω από μία κατσαρόλα με βραστό νερό και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά.
2 Αποσύρουμε το μπολ από το βραστό νερό και ρίχνουμε σιγά σιγά το βούτυρο χτυπώντας παράλληλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
3 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στη σάλτσα μόλις ετοιμαστεί, ανακατεύουμε και την μεταφέρουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο.
4 Σερβίρουμε και τη χρησιμοποιούμε για να γλασάρουμε και να γκρατινάρουμε διάφορες παρασκευές ψαριών, λαχανικών, αυγών, ζυμαρικών και ζεστών ορεκτικών.