Σαρακατσάνικη ριζόπιτα ( ανοίγουμε φύλλο δίχως πλάστη)
Υλικά ( για 4 μεγάλα φύλλα)
400-450 γρ. αλεύρι
3/4 ποτηριού νερό
1 κ.γ. αλάτι
2κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. μπέκιν
400-450 γρ. αλεύρι
3/4 ποτηριού νερό
1 κ.γ. αλάτι
2κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. μπέκιν
Για τη γέμιση:
1 &1/2 φλυτζ. τσαγ. ρύζι
3 κουτ. σούπ. γιαούρτι
2 αυγά
1 αυγό για το τελείωμα
200 γρ. τυρί φέτα
Για το άνοιγμα του φύλλου:
3 κουτ. σούπ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλυτζ. τσαγ. λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ρύζι σε μπόλικο νερό να βράσει. Το βράζουμε δεκαπέντε λεπτά. Το στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να μην λασπώσει. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι σε ένα μεγάλο μπολ και τρίβουμε το αλεύρι να νοτίσει με το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το νερό και ζυμώνουμε μία ζύμη λίγο σφιχτή. Αφήνουμε το ζυμάρι μας για 10-15 λεπτά να σταθεί. Κόβουμε τη ζύμη μας σε οχτώ κομμάτια.
Τα φτιάχνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα για δέκα λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, τα αυγά, το γιαούρτι και το τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Ανοίγουμε τα φύλλα μας. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι, ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και το ανοίγουμε με το χέρι σε πιτάκια ίσα με ένα πιάτο φαγητού. Βάζουμε στο ένα φύλλο λίγο βούτυρο εδώ και εκεί και το σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Το πατάμε με το χέρι μας να κολλήσουν τα δύο φύλλα και το αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. Έπειτα παίρνουμε το πρώτο φύλλο που είχαμε ετοιμάσει και αρχίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι.
Πιάνουμε πρώτα τις άκρες και αρχίζουμε να τις λεπταίνουμε γύρω-γ ύρω, σηκώνουμε το φύλλο με τη γροθιά μας στη μέση του φύλλου και το ανοίγουμε να λεπτύνει και στη μέση. Βάζουμε το φύλλο επάνω στο τραπέζι και αρχίζουμε να το τεντώνουμε. Όσο τραβάμε μαλακά τόσο το φύλλο μας ανοίγει.
Απλώνουμε το φύλλο το ραντίζουμε με λίγο λάδι, βάζουμε τη γέμιση στην άκρη και το τυλίγουμε, ρολό. Στρίβουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ταψί, λαδωμένο. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα φύλλα με λάδι και με αυγό. Ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσει. Το φύλλο μας είναι πολύ λεπτό και τραγανό.
πηγή zaaxarikaialati.blogspot.com