Από την καλή μας φίλη Αθηνά Τζιότζιου
Καλησπέρα και καλό απόγευμα… Έφτιαξα σαρμαδάκια με κιμά σε μια διαφορετική εκδοχή, ή αλλιώς τα σαρμαδάκια της τεμπέλας!!! Την ιδέα την βρήκα σε ένα sait και είπα να την δοκιμάσω. Και το αποτέλεσμα βγήκε πολύ καλό γιατί η νοστιμιά του φαγητού υπάρχει κι ας μην είναι τυλιγμένα ένα ένα.
Τα υλικά για ένα στρόγγυλο πυρέξ:
30 φύλλα αμπελόφυλλα,
½ κιλό κιμά ανάμικτο,
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα,
ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού,
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
άνηθο και μαιντ ανο ψιλοκομμένα,
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι,
αλάτι, κύμινο, κουρκουμά.
Για την σάλτσα αυγολέμονο:
2 αυγά, χυμό λεμονιού, ζωμό από το φαγητό, λίγο αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ.
Εκτέλεση: Ζεματίζω τα αμπελόφυλλα σε νερό που κοχλάζει και τα στραγγίζω. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζω τον κιμά με ελαιόλαδο, προσθέτω το κουκουνάρι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαιδανο, ρίχνω τα μπαχαρικά, και στο τέλος ρίχνω το ρύζι με λίγο νεράκι και τα σιγοβράζω για 5 λεπτά. Στρώνω στο πυρέξ τα μισά φύλλα χωρίς να αφήσω κενά και στα πλαϊνά τοιχώματα του πυρέξ, αδειάζω την γέμιση και σκεπάζουμε με στρώσεις φύλλων σαν να είναι πίτα, διπλώνοντας όσα φύλλα εξέχουν γύρω γύρω προς τα μέσα. Βάζουμε πάνω από τα φύλλα ένα πιάτο πυρίμαχο για να καλύψει το φαγητό. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε με νερό μέχρι την μέση. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180οC για 30-40 λεπτά.
Όταν το φαγητό ψηθεί, πριν βγάλουμε το πιάτο που τοποθετήσαμε, στραγγίζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό που έχει το πυρέξ.
Για την σάλτσα αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στον ζωμό από το φαγητό, ρίχνουμε το κορν φλαουρ, τον χυμό λεμονιού και τα βάζω σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Αν θέλετε να σερβίρετε το φαγητό με μια ωραία παρουσίαση θα πρέπει να κρυώσει αρκετά το φαγητό για να μπορεί να κοπεί καλά. Επίσης αντί για σάλτσα αυγολέμονο μπορούμε να το συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή και με τζατζίκι.
Στις φωτογραφίες φαίνεται και η διαδικασία που το έφτιαξα.