Από την καλή μας φίλη Πόπη Μητραλέλη
Στα περισσότερα σπιτικά κρουασάν η ζύμη θυμίζει περισσότερο τσουρέκι στην υφή και στη γεύση.
Επινόησα συνταγή για τα πιο αφράτα βουτυρατα φυλλενια κρουασάν με γέμιση Μερέντα.
Για το προζύμι: 1 κ.σ. ξερή μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, 100ml χλιαρό γάλα.
Αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15′.
Ζύμη: Ριχνω στο προζύμι 50ml ηλιέλαιο, 1 γιαούρτι 200γρ, 1 κ.γ. αλάτι, 1 αυγό και 1 ασπράδι σε θερμοκρασία δωματίου ( ο κρόκος για επάλειψη με ελάχιστο νερό) , 2 βανιλιες με άρωμα πορτοκαλιού και 600γρ αλεύρι γοχ.
Αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά πλαθω σε χοντρό μπαστούνι και κόβω με ροδέλα 10 μεγάλες μπάλες.
Ανοίγω 5 φύλλα σε μέγεθος μεγάλου πιάτου και βαζω το ένα πάνω στο άλλο αλειφοντας μαλακό ( μισολιωμενο) ζωικό βούτυρο με μια μαριζ.
Επαναλαμβάνω και στα άλλα 5. Βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα. Ανοίγω σε μεγάλο φύλλο, κόβω 16 τρίγωνα με ροδέλα, γεμίζω και ρολαρω. Επαναλαμβάνω και στα άλλα 5 .Αφήνω να φουσκώσουν σκεπασμένα για άλλη μισή ώρα. Αλειφω, πασπαλιζω σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 20-25′. Ομολογώ πολύς κόπος και χρόνος, αλλά άξιζε!