από την καλή μας φίλη Αθηνά Τζιότζιου
Σας έχω λύση για αυτούς που δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν τους έτοιμους κύβους της αγοράς στα φαγητά τους, όπως και σε μένα.
Όταν βράσω μοσχάρι ή κοτόπουλο χωριάτικο βάζω πάντα αρκετό νερό ώστε να χρησιμοποιήσω αυτό που θέλω στο φαγητό μου και να περισσέψει αρκετός ζωμός για να φτιάξω μόνη μου κύβους.
Τα υλικά που χρησιμοποιώ εκτός από τον ζωμό που έχω κρατήσει και τον έχω περάσει από σίτα, είναι ότι λαχανικά έχω.
Στους κύβους που έφτιαξα σήμερα έβαλα: ζωμό από μοσχάρι, καρότα, κρεμμύδια, πατάτες,πιπεριές πράσινες και Φλωρίνης, σκόρδο, μαιδανό, κολοκυθάκια, αλάτι, κανέλα, κουρκουμά, ρίγανη, κόκκινη γλυκιά πάπρικα. Εκτέλεση: έπλυνα όλα τα λαχανικά και τα έκοψα σε κομματάκια.
Τα έβαλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό, προσθέτω τα μπαχαρικά και τα έβαλα να βράσουν για μισή ώρα περίπου.
Αν δεν έχετε πολύ ζωμό μπορείτε να προσθέσετε νερό. Αφού έβρασαν όλα μαζί, αφήνω να κρυώσουν. Βάζω το ραβδομπλέντερ και τα πολτοποιώ.
Μπορείτε και με το multi να κάνετε το ίδιο.
Γίνεται ένας ρευστός χυλός και γεμίζω με ένα μικρό χωνί τις παγοκύστες και παγοκυψέλες. Τα βάζω στην κατάψυξη και τα διατηρώ για αρκετό χρόνο. Όταν θέλω να τις χρησιμοποιήσω, βγάζω όσα κομμάτια θέλω και τα χρησιμοποιώ χωρίς να τα ξεπαγώσω. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με σκέτα λαχανικά για τις ημέρες της νηστείας.