Από τον καλό μας φίλο Γιώργο Χαιρόπουλο
ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Υλικά
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
500 γρ ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Αρμπαρόριζα (3-4 φύλλα )
1 ποτήρι του κρασιού λεμόνι στημένο
Αμύγδαλα (όσα θέλουμε)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα σταφύλια
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις (σταφύλι ζάχαρη σταφύλι ζάχαρη και το αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, προσθέτουμε το νερό σε μέτρια φωτιά. (από το 0 έως το 9 το έβαλα στο 5.) για περίπου 1 ώρα και ανά διαστήματα ξαφρίζουμε. Προσέχουμε στο ξάφρισμα να μην παίρνουμε σιρόπι, αλλά μόνο τον αφρό.
Μετά από μία ώρα το βγάζουμε να κρυώσει καλά και το ξαναβάζουμε στο μάτι. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα το λεμόνι και τα αμύγδαλα,μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε το επιθυμητό χρώμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού έχει δέσει σωστά όταν: σταγόνα από το σιρόπι του γλυκού στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει δηλαδή. Αν δέσεις σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, σημαίνει ότι έχεις εξασφαλίσει τη συντήρησή του για πάρα πολλούς μήνες.
Όταν βράζεις γλυκό κουταλιού, καλό είναι να το βράζεις σε δυο στάδια. Έτσι θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι και το γλυκό θα έχει το χρόνο να αποβάλλει τα υγρά του μέσα στο σιρόπι όσο κρυώνει.
Για να σιγουρευτείς ότι το σιρόπι σου είναι δεμένο σωστά, θα βάλεις ένα πιάτο ρηχό να παγώσει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη. Θα στάξεις λίγο καυτό σιρόπι και θα το απλώσεις με το κουτάλι. Θα φυσήξεις κι αν σχηματίζονται κύματα στην επιφάνεια το σιρόπι σου είναι δεμένο.