Από το giasemi.gr
“Το Στρούντελ, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές παραλλαγές, γλυκό, λιγότερο γλυκό, αλμυρό ή με τυρί. Εμείς θα μιλήσουμε για το βασιλιά, το Στρούντελ με μήλο ή Apfelstrudel.”
Το στρούντελ παρασκευάζεται με σφολιάτα ή με ζύμη για στρούντελ. Η ιστορία λέει, ότι η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.
Μια πολύ ωραία συνταγή με πολλές λεπτομέρειες και μυστικά επιτυχίας
Υλικά
Για το φύλλο
250γρ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις
μισό κ.γ. αλάτι
1 αβγό
100γρ. χλιαρό νερό
20γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσινα μήλα
100γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
50γρ. βούτυρο
140γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
150γρ. σταφίδες
χυμό από μισό λεμόνι
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά, θέλουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄-30΄. Στη συνέχεια σ’ ένα τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τη φρυγανιά με το βούτυρο. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμο. Το επόμενο στάδιο είναι να ανακατέψουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επειδή θα χρειαστούμε λίγο χρόνο προσθέτουμε στα κομμένα μήλα το χυμό του λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες. Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να μη μας κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε αλεύρι. Το πάχος πρέπει να είναι αρκετά λεπτό. Αραδιάζουμε κατά μήκος τη γέμιση και με τη βοήθεια καθαρής πετσέτας τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό. Προσοχή στη μεταφορά στο ταψί να μη μας σπάσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C σε αντιστάσεις, για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει το ρολό. Όταν βγει από το φούρνο μπορούμε να αλείψουμε το στρούντελ με βούτυρο.
Tips:
-
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη χρησιμοποιούμε 2 φύλλα σφολιάτας και κάνουμε 2 στρούντελ με τη γέμιση.
- Με τη βοήθεια της πετσέτας το τύλιγμα είναι πολύ πιο εύκολο.
-
- Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το αχνίσουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα.
- Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε πράσινα μήλα στη συνταγή. Η ζάχαρη θα τα γλυκάνει και το άρωμα τους έχει μεγάλη διαφορά.
- Για να σερβίρουμε το γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια-δυο κουταλιές σαντιγύ, ζεστή σάλτσα βανίλιας ή παγωτό της αρεσκείας μας.
- Για μια εύκολη σάλτσα βανίλιας χρησιμοποιούμε 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια. Το βράζουμε σε 1 λίτρο γάλα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Όταν αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
- Ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό τραπέζι.