- 12 σύκα μεγάλα, ώριμα και κρουστά
120γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, κομμένες στη μέση κατά μήκος
6 καρύδια καθαρισμένα και χωρισμένα στη μέση
λίγο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο
μερικά φύλλα συκιάς για την παρουσίαση (προαιρετικά)
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί με το πιπέρι και το χωρίζετε σε δώδεκα ίσα μέρη.
Πλένετε τα σύκα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Χαράζετε τα σύκα στη μέση χωρίς να τα κόψετε τελείως και ύστερα τα γεμίζετε με το τυρί. Πιέζετε ένα καρύδι από πάνω και τα κλείνετε.
Τυλίγετε κάθε σύκο γύρω από τη μέση του με μια φέτα προσούτο, τα καρφώνετε με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζετε σε ταψί.
Ανάβετε το γκριλ του φούρνου και όταν κάψει τοποθετείτε το ταψί στη δεύτερη σκάλα. Παρακολουθείτε το ψήσιμο και όταν αρχίζει και ψήνεται το προσούτο και να λιώνει το τυρί είναι έτοιμα.
Ξεφουρνίζετε τα σύκα και αφαιρείτε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες.
Στρώνετε μια πιατέλα με πλυμένα και στεγνωμένα φύλλα συκιάς και τοποθετείτε πάνω τους τα σύκα. Τα σερβίρετε αμέσως.