από την καλή μας φίλη Μαρία Ν.Κίτσου
ΓΛΥΚΟ ΣΥΚΟ
(χωρίς ασβέστη και γαλαζόπετρα)
Υλικά
60 τεμάχια σύκα
1700γρ. ζάχαρη
150γρ. γλυκόζη
4 κουτ, γλυκού ξινό
1400γρ. νερό
Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τα σύκα και κόβουμε τα κοτσανάκια με ένα μυτερό μαχαίρι
2. Με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε και το κάτω μέρος του σύκου
3. Βάζουμε τα σύκα σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το ξινό και γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό
4. Σκεπάζουμε τα σύκα με ένα πιάτο και τοποθετούμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο για να είναι όλα τα σύκα μέσα στο νερό. Τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα
5. Ξεπλένουμε τα σύκα πολύ καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, τα βράζουμε για 6 λεπτά αφαιρώντας τους αφρούς που ίσως βγάλουν
6. Αυτό το επαναλαμβάνουμε για 2-3 φόρες αλλάζοντας βεβαία το νερό σε κάθε φορά και βάζοντας φρέσκο νερό
7. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας στραγγίζουμε τα σύκα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά
8. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη να πάρουν μια βράση. Ωσότου βράσει το σιρόπι, εμείς με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τρυπάμε τα σύκα από τον πάτο μέχρι την κορυφή του και τα πατάμε λίγο με το χέρι μας να φύγουν τα νερά που υπάρχουν μέσα στο σύκο
9. Μετά ρίχνουμε και τα σύκα μέσα στο σιρόπι και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
10. Τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε για 10 λεπτά περίπου, όταν κρυώσουν τα βάζουμε στα βάζα και είναι έτοιμα.
Η φωτογραφία είναι από την Κέρκυρα!!
Νομίζω λέγεται “Κομμένο” η περιοχή.
‘Οποια-ος φίλη-ος ξέρει, ας το επιβεβαιώσει ή ας με διορθώσει.