Αν τα φτιάξετε αναφέρετε και το ονοματάκι μου, κρίμα είναι το πτυχίο σεφ να κάθεται χωρίς αναγνώριση! Είναι η 2η συνταγή (μετά τα υπέροχα ατομικά ψωμάκια που σας έδωσα) που είμαι περήφανη γι αυτή!
Έτσι θα σας άφηνα, χωρίς υπέροχα ατομικά χορτοπιτάκια μέσα στη νηστεία; Τα έκανα με φύλλο σπιτικό.
Υλικά για περίπου 12 ατομικά μεγάλα πιτάκια
-
Χόρτα, ότι θέλετε και σας αρέσουν από τσουκνίδες, σπανάκι, καυκαλήθρες κλπ , υπολογίσετε 1 σακούλα του σούπερ μάρκετ
-
1-2 φλ. του καφέ ρύζι
-
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
-
άνιθο, αλάτι, πιπέρι
-
λάδι
Πλένουμε και ζεματάμε τα χόρτα.
Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μαζί με το ρύζι και τα άλλα υλικά να βράσουν για 1/2 ώρα, με νερό (να βράσει το ρύζι καλά!)
Μόλις δούμε ότι έβρασε το ρύζι και δεν έχει πολλά υγρά, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε λίγο να “τσιγαριστεί” το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει ή το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Κάνω το φύλλο
500 γρ. αλεύρι μαλακό τύπου Μ (το Μάννα είναι κατάλληλο το κίτρινο για ζυμώματα ή αν βρείτε άλλο μαλακό τύπου Μ)
250 νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο
1/2 κ.γλ. μπέικιν
4 κ.σ. λάδι καλό
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
1 κ.σ. ξύδι ή ρακί ή τσικουδιά
Ζυμώνω τα υλικά, πρέπει η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει. Αφήνω 1 ώρα σκεπασμένη με πετσέτα σε μπωλ ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο, τυλιγμένη με μεμβράνη.
Χωρίζω την ζύμη σε μικρά κομμάτια και κάνω λωρίδες. Το ζυμάρι ανοίγει πάρα πολύ εύκολα, οπότε δείτε αν το θέλετε extra λεπτό ή όχι. Προτείνω να το ανοίξετε όσο μπορείτε παραπάνω, γιατί θα δημιουργήσετε λωρίδες που θα γίνουν τριγωνάκια.
Όπως θα κάνατε με κάποιο φύλλο κρούστας για τυροπιτάκια δηλαδή.
Ανοίγετε την λωρίδα με πλάστη, αλείφετε με λάδι και βάζετε γέμιση αρκετή στην αρχή της λωρίδας. Σχηματίζετε τρίγωνα. Υπολογίστε 4 γυρίσματα-διπλώματα ανά λωρίδα. Ότι περισσεύει ξαναβάλτε το στην ζύμη που αναμένει στην άκρη.
Τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφετε με λάδι. Ψήνετε στους 180, αντιστάσεις για 30′ περίπου, να πάρουν καλό χρώμα, ή όταν τα χτυπάτε από πάνω να ακούγονται “κούφια”
Καλή επιτυχία!