Τάρτα αμυγδάλου με κεράσι * Η αγγλική Bakewell
Υλικά
8-10 μερίδες
8-10 μερίδες
Για την τάρτα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό αλατισμένο (εγώ έβαλα ανάλατο και πρόσθεσα 1/4 κ. γλ. αλάτι στο αλεύρι)
75 γρ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
200 γρ. ξασπρισμένα αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι
ή έτοιμη πούδρα που υπάρχει στο εμπόριο
Άλλα υλικά
* 1 βαζάκι μαρμελάδα κεράσι ή φρούτα του δάσους ή ό,τι επιθυμείτε
αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό αλατισμένο (εγώ έβαλα ανάλατο και πρόσθεσα 1/4 κ. γλ. αλάτι στο αλεύρι)
75 γρ. κρύο νερό
Για τη γέμιση
200 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
200 γρ. ξασπρισμένα αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι
ή έτοιμη πούδρα που υπάρχει στο εμπόριο
Άλλα υλικά
* 1 βαζάκι μαρμελάδα κεράσι ή φρούτα του δάσους ή ό,τι επιθυμείτε
αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη ζύμη, σε μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα (δεν το παρακάνουμε). Ρίχνουμε τα 50 γρ. από το κρύο νερό και ενσωματώνουμε στο μείγμα ζυμώνοντας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό μέχρι τα ψίχουλα να γίνουν ζυμάρι. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 15′ έως και 3 ημέρες.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα και βουτυρώνουμε γενναία μια ταρτιέρα 30 εκ.
Ανοίγουμε σε φύλλο το ζυμάρι που είχαμε στο ψυγείο, το τυλίγουμε στον πλάστη και το τοποθετούμε στην ταρτιέρα. Το τρυπάμε σε μερικά σημεία, ώστε να μη φουσκώσει και τριμάρουμε το περίσσιο ζυμάρι αφήνοντας περίπου 1 εκ. να εξέχει γιατί “μπαίνει” στο ψήσιμο η τάρτα (ειδικά αν έχουμε δουλέψει πολύ τη ζύμη).
Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στρογγυλό στη διάσταση της ταρτιέρας και το τοποθετούμε στην επιφάνεια της ζύμης βάζοντας και όσπρια για βάρος. Ψήνουμε για 15′-20′, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10′ μέχρι να ψηθεί η τάρτα.
Όσο ψήνεται η τάρτα φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, ένα – ένα και τα αμύγδαλα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και ρίχνουμε τη μαρμελάδα της επιλογής μας, στρώνοντάς την ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης κουταλιά κουταλιά και ισιώνουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και φουρνίζουμε για περίπου 20′-30′ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και όταν την πιέζουμε να επανέρχεται. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στρογγυλό στη διάσταση της ταρτιέρας και το τοποθετούμε στην επιφάνεια της ζύμης βάζοντας και όσπρια για βάρος. Ψήνουμε για 15′-20′, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10′ μέχρι να ψηθεί η τάρτα.
Όσο ψήνεται η τάρτα φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, ένα – ένα και τα αμύγδαλα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και ρίχνουμε τη μαρμελάδα της επιλογής μας, στρώνοντάς την ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης κουταλιά κουταλιά και ισιώνουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και φουρνίζουμε για περίπου 20′-30′ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και όταν την πιέζουμε να επανέρχεται. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
πηγη cookpad.com / Αθηνά
cookpad.com