-
- Θέλουμε χρόνο, ζέστη, υπομονή
- Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
- Αλεύρι με πρωτεϊνη τουλάχιστον 12-13%, διαβάστε την συσκευασία
- Καλό βούτυρο ελαφρώς λιωμένο ή φρέσκο ή φυτίνη
- Προζύμι (λίγο να αφρατέψει η μαγιά)
- Όχι ζύμωμα αλλά δίπλωμα της ζύμης
- Όσο θα ψήνετε τα πρώτα τσουρέκια μην πλέξετε τα άλλα, γιατί θα σπάσουν οι ίνες από το πολύ φούσκωμα. Αφήστε την ζύμη ως έχει και ξεκινήστε την επόμενη δόση μόλις είναι έτοιμα να βγουν τα πρώτα.
- Θα έχετε πάντα κατά το ψήσιμο, ένα πήλινο με βραστό νερό μέσα στον φούρνο σε μια γωνία του φούρνου.
- Θα βρέχετε τα χέρια σας όσο πλάθετε τις πλεξούδες, με σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- απαραίτητα αρωματικά, κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα ή αντί για μαστίχα βάλτε ξύσμα πορτοκαλιού
- Για να μην μας ξεφύγει η ζύμη και ξεφουσκώσει μόνη της, κάνουμε έναν σταυρό με μαχαίρι βαθιά, μόλις ο σταυρός εξαφανιστεί η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο
- Αν αλείψουμε με ασπράδι, θα γυαλίζουν
Αν αλείψουμε με κρόκο, θα μαυρίσει
Αν αλείψουμε με ζάχαρη λιωμένη σε χλιαρό νερό θα γίνουν επίσης ωραία
