Θυμάρι: ταιριάζει με γαρίδες αλλά γενικά μπαίνει αντί για ρίγανη σε πολλές συνταγές.
Γλυκάνισος: Αρνί, πάπια, σκούρα κρέατα
Πάπρικα κόκκινη γλυκιά: Κοτόπουλο, σπάνια με ψάρι
Μοσχοκάρυδο: κυνήγι
Κύμινο: Κιμάς και όσπρια
Κάρυ: Κρέατα, κοτόπουλο
Δάφνη:Κοκκινιστό, φακές
Εστραγκόν: Ψάρι
Δενδρολίβανο: Κατσίκι και αρνί
Μάραθος: Γαρίδες, κυδώνια (όστρακα)
Σέλινο: Φασόλια, σούπες
Τσίλι: Φασόλια, κρέας (ραγού)
φωτό: depositphotos