Υπάρχουν διάφορα είδη σουφλέ, τόσο γλυκά, όσο και αλμυρά. Για παράδειγμα στα αλμυρά υπάρχει το σουφλέ σπανάκι, τυριών, λαχανικών, ψαριών κλπ, ενώ πολύ ωραίο γλυκό που φτιάχνεται με αντίστοιχο τρόπο είναι το σουφλέ σοκολάτας.
Δεν πρέπει να μπερδεύεται με το ελληνικό παχυντικό φαγητό με ζυμαρικά και τυριά της δεκαετίας του 80 που για κάποιον άγνωστο λόγο ονομάστηκε κι αυτό έτσι.
Το σουφλέ είναι ένας τρόπος μαγειρέματος από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας απλής σφιχτής κρέμας που φτιάχνεται συνήθως με μπεσαμέλ στην οποία ανακατεύονται ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα.
Μάλιστα η μαρέγκα είναι που δίνει την ανάλαφρη υφή στο σουφλέ και σε αυτήν οφείλεται και το φούσκωμα που δίνει στο πιάτο την εντυπωσιακή του εμφάνιση.
Κατόπιν μπαίνουν οι κρόκοι των αυγών και το βασικό υλικό της συνταγής (πχ το σπανάκι, το τυρί κλπ) και έτοιμο το σουφλέ.
Πρόκειται για εύκολο πιάτο, αν και υπάρχει ο κίνδυνος να μην φουσκώσει και εκεί χάνει πολύ από την εικόνα του, όχι όμως από την γεύση του.