Τι σημαίνει
- Ζουλιέν = Κόβουμε κρέας ή λαχανικά σε λεπτές φέτες σε σχήμα σπιρτόξυλο.
- Θωρακίζω = Τηγανίζω κάτι σε δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα απ’ έξω και μέσα να κρατήσει τους χυμούς του. Χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό για το κρέας συνήθως.
- Μαρινάδα = Είναι η παρασκευή μείγματος διάφορων μυρωδικών και άλλων υλικών για να δώσει γεύση στο κρέας και να μαλακώσει.
- Πρέζα = 1 πρέζα είναι όση ποσότητα μπορούν να πιάσουν τα τρία δάχτυλα.
- Σοτάρω = Ψήνω κρέας, λαχανικά και άλλα σε λιπαρή ουσία στο τηγάνι ή σε κατσαρόλα.
- Φάρσα = Είναι η παρασκευή μιας γέμισης για λαχανικά, κρεατικά, πίτες, θαλασσινά.
- Μπλανσάρω = Περνάμε από βραστό νερό οτιδήποτε λαχανικό, κρέας ή ψάρι για να μαλακώσει, να ξεμυρίσει και να τα ξαφρίσουμε.