από την καλή μας φίλη Κατερίνα Ανδριτσάκη
Βασική συνταγή ΧΑΛΒΑ
Υλικά :
350 γραμμ ταχίνι,
260 γραμμ ζάχαρη λευκή ,
1 κ.σούπας γλυκόζη,
70 γραμμ νερό
και 1 βανιλλίνη
.
Εκτέλεση:
σε αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη,τη γλυκόζη (μαζί με το κουτάλι γιατί δεν ξεκολλάει) και το νερό . Ανάβω την εστία και φέρνω σε σημείο βρασμού (μικρές φουσκάλες) και χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς συνεχίζω ανακατεύοντας που και που μέχρι ν αρχίσει να αποκτά ξανθό χρώμα καραμέλας (προσοχή όχι σκούρο γιατί θα καεί) .Η διαδικασία παίρνει γύρω στα 5-7 λεπτά .
Εν τω μεταξύ έχω αδειάσει το ταχίνι (καλά ανακατεμένο ώστε να ομογενοποιηθεί) σε μεγάλη μπασίνα (μπωλ).
Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι-καραμέλα, βγάζω από τη φωτιά και ρίχνω σε δόσεις (4-5) στο ταχίνι ,ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα . Ο χαλβάς αρχίζει και σχηματίζεται σαν ζύμη με ίνες και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ανακατεύω καλά αλλά όχι υπερβολικά και στο σημείο αυτό προσθέτω τη βανιλλίνη.
Βάζω σε φόρμα της αρεσκείας μου και αφήνω να κρυώσει
Για την ΤΟΥΡΤΑ ΧΑΛΒΑ
Κάνω τη βασική συνταγή επί 3 (3πλάσια όλα τα υλικά)
ΠΡΟΣΟΧΗ : όχι όλα μαζί τα υλικά , την κάνω 3 φορές και ενδιάμεσα στις στρώσεις βάζω λιωμένη κουβερτούρα .
Στο σημείο που προσθέτω τη βανιλλίνη , μπορώ να προσθέσω ξηρούς καρπούς (στη φωτό έβαλα φυστίκια Αιγίνης) ή και σκόνη κακάο.
Επίσης μπορώ να χρησιμοποιήσω ο,τι ταχίνι θέλω, ολικής,με πορτοκάλι κτλ.
Στη συνταγή έβαλα βιολογικό .
Γαρνίρω με λίγο μέλι ή φετούλες λεμόνι ή λίγη ακόμη λιωμένη κουβερτούρα .
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!